Yπατη Αρμοστεία: Οι αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο τους πρόσφυγες

220

Εντονες επιφυλάξεις διατυπώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για πολλές διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή. Ζητεί, μάλιστα, από την κυβέρνηση να εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή τις διατάξεις, καθώς, όπως επισημαίνει, χρειάζεται περισσότερος χρόνος διαβούλευσης. «Οι προτεινόμενες αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας», ανέφερε ο αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ. «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να υιοθετήσει έναν ισχυρό νόμο μέσα από μια ουσιαστική και εποικοδομητική διαβούλευση, ώστε να διασφαλίσει δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου στη χώρα. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτόν τον σκοπό», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την Υ.Α., το νέο νομοσχέδιο θέτει πολύ μεγάλο βάρος στους αιτούντες άσυλο και επικεντρώνεται σε τιμωρητικά μέτρα. «Εισάγονται υπερβολικά απαιτητικές διαδικασίες, τις οποίες ένας αιτών άσυλο δεν μπορεί ευλόγως να αναμένεται ότι θα μπορέσει να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, εάν δεν τηρήσει συγκεκριμένους διαδικαστικούς τύπους, η αίτησή του μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει σιωπηρά ανακληθεί και θα απορριφθεί χωρίς να εξεταστεί επί της ουσίας». Τονίζει, επίσης, ότι με τη νομοθεσία που προωθείται, οι διοικητικές υπηρεσίες, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθούν, θα επιβαρυνθούν περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι καθυστερήσεις. Η Υ.Α. εκφράζει επίσης ανησυχία για το γεγονός ότι ο νέος νόμος εισάγει εκτενείς διατάξεις για την κράτηση των αιτούντων άσυλο, αυξάνοντας τη μέγιστη χρονική περίοδο κράτησης από τρεις σε 18 μήνες και τονίζει ότι η κράτηση πρέπει να είναι το «έσχατο μέτρο».

Ο οργανισμός ζητεί επίσης να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η σύσταση των επιτροπών εξέτασης προσφυγών. «Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για το άσυλο υποβαθμίζει την προστασία και τα δικαιώματα των προσφύγων και παραβιάζει τα ευρωπαϊκά και διεθνή νομικά πρότυπα», επισημαίνει και η Διεθνής Αμνηστεία με ανακοίνωσή της. 

Πηγή: kathimerini.gr