Τη Δευτέρα στο τραπέζι του ESM η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

243

Της Δήμητρας Καδδά

Το πρωί της προσεχούς Δευτέρας 28 Οκτωβρίου η κυβέρνηση περιμένει ένα “Ναι”. Συνεδριάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ESM σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών. Αμέσως μετά συνεδριάζει το EWG με την ίδια σύνθεση.

Στην ατζέντα είναι η έκθεση του ESM που δημοσιοποίησε το Capital.gr για την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Το ζητούμενο είναι να δοθεί το “Ναι” για την άρση του δικαιώματος (waiver) μίας ανάλογης πρόωρης εξόφλησης των ευρωπαϊκών δανείων (του ESM αλλά και του EFSF που προηγήθηκαν χρονικά). Η πρόταση του ESM/EFSF είναι θετική, ενώ το ζήτημα “πέρασε” και από τη γερμανική Βουλή, στην οποία παρουσιάστηκε και το πακέτο εγγράφων μαζί με το ελληνικό αίτημα.

Μέσα στο 2019 η αποπληρωμή
 

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου με την υποβολή αιτήματος του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα προς τον ESM. Στη σύνοδο του Eurogroup του Σεπτεμβρίου το εν λόγω αίτημα συζητήθηκε από τον ESM με στόχο να φανεί αν υπάρχουν αντιρρήσεις από κράτη-μέλη, κάτι που δεν συνέβη και γι αυτό προχώρησε η σύνταξη της έκθεσης, αλλά και η επιστολή προς το EWG με τα βασικά της σημεία.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ανά την ΕΕ, θα προχωρήσει η τυπική διαδικασία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Στόχος είναι να λήξει η αποπληρωμή εντός του 2019.

Τι συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον και για τα ελληνικά ομόλογα. Οι ευκαιρίες αλλά και οι κίνδυνοι.

Τι ανέφεραν οι επιστολές

Στην επιστολή του προς τον ESM o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναλύει τα οφέλη που θα προκύψουν από την εν λόγω κίνηση την οποία, όπως εξηγεί, ακολούθησαν άλλωστε στο παρελθόν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Εξηγεί ότι θα μειώσει τους επιτοκιακούς και συναλλαγματικούς κινδύνους και το κόστος δανεισμού. Επίσης “θα έχει μία σημαντική και θετική επίδραση στα δημοσιονομικά της χώρας”, καθώς θα αποπληρώσει ένα μέρος από το πιο ακριβό κομμάτι του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με την έκθεση του ESM η κίνηση θα προσφέρει βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους κατά τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ μακροχρόνια και κατά τουλάχιστον 1,1% του ΑΕΠ φέτος.

Ο ESM ζητά ξεκάθαρα να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς κρίνεται εξαιρετικά επωφελές. Γιατί βελτιώνει την εικόνα του χρέους, αλλά και γιατί στέλνει θετικά μηνύματα στην αγορά και στους ξένους οίκους αξιολόγησης, ώστε να υποστηρίξει περαιτέρω την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Κρίνεται επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανάλογης κίνησης για τα δάνεια με την ΕΕ αφού έχουν επιτόκιο πολύ πιο χαμηλό από αυτό που επιτυγχάνει η χώρα από τις αγορές (1,11% για τα παλαιά δάνεια του ESFF και 0,83% για τα δάνεια του ESM).

Εξηγεί επίσης ότι το ποσό της πρόωρης αποπληρωμής αντιστοιχεί στις δαπάνες που θα έπρεπε να γίνουν έως και τον Ιανουάριο του 2021. Μειώνει το υπόλοιπο του δανείου με το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. SDR ή 5,647 δισ. ευρώ (από 6,735 δισ. SDR σήμερα) και το επιτόκιο σε 1,91% (έναντι επιτοκίου 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται) και έχει καθαρό όφελος 33 εκατ. ευρώ.

Σε ξεχωριστή επιστολή του EFSF/ESM προς τον επικεφαλής του EWG αναφέρεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή είναι προς το συμφέρον των υπολοίπων δανειστών.  Επισημαίνεται επίσης ότι “η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς αρκετές εκδόσεις ομολόγων και έχει επωφεληθεί από αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο μαξιλάρι διαθεσίμων” αναφέρει στην επιστολή προς τον επικεφαλής του EWG.

Πηγή: capital.gr