Σύνδεση επιστήμης, τεχνολογίας και επιχειρείν στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ

178

Η Γιάννα Αγγελοπούλου μιλάει για το πρόγραμμα με το όνομά της.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη καθυστέρησε αρκετά η σύζευξη ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που διακρίνονται στην επιστημονική έρευνα και στο επιχειρείν. Ακόμα και σήμερα, οι δύο αυτοί κύκλοι εφάπτονται ελάχιστα, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα των πρωτοπόρων ανακαλύψεων στα πανεπιστημιακά εργαστήρια να μην περνάει στην πρακτική εφαρμογή, δηλαδή τελικά στην ευεργετική «διάχυση» προς την κοινωνία μέσα από την αγορά. Μια εξαίρεση στον κανόνα αυτόν είναι το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το οποίο πρωτοπόρησε με τη δημιουργία του περίφημου «Cambridge Cluster» το 1960, έτσι ώστε τα καλύτερα μυαλά του να έχουν ζωτική σύνδεση με τη βιομηχανία.

Προχθές, παρουσιάστηκε στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο θέλει να φέρει στον τομέα αυτόν νέα δεδομένα. Πρόκειται για το πενταετές «Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία», στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Αποσκοπεί στην οικοδόμηση οικοσυστήματος εκπαιδευτικής, ερευνητικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, με στόχο την παραγωγή τεχνολογίας αιχμής. Για την πρωτοβουλία αυτή μίλησαν η Γιάννα Αγγελοπούλου, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, καθηγήτρια Εϊλις Φεράν, και ο Νίκος Νικηφοράκης, διευθυντής του προγράμματος.


Η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ, στο βήμα της εκδήλωσης.

Στόχος του προγράμματος, η βοήθεια σε χαρισματικούς νέους επιστήμονες, ώστε να συντομεύσουν την απόσταση από τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα έως την επιτυχημένη εμπορική αξιοποίηση των ιδεών και ανακαλύψεών τους. Στο πλαίσιό του, αναπτύσσεται επίσης η πρωτοβουλία «Impact for Greece», με σκοπό τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας. Στον χαιρετισμό της, η Βρετανίδα πρέσβειρα Κέιτ Σμιθ αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της ακαδημαϊκής έρευνας και της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το πρόγραμμα αποτελεί πρώτης τάξεως παράδειγμα ελληνοβρετανικής συνεργασίας».

Η Γιάννα Αγγελοπούλου ανέλυσε το όραμά της για τους πολλά υποσχόμενους νέους επιστήμονες της χώρας μας. «Να τους στηρίξουμε, ώστε να εκπονήσουν ερευνητικό έργο στην πρώτη γραμμή του επιστημονικού ενδιαφέροντος, αλλά και εκεί όπου υπάρχει ζήτηση από την οικονομία και ανάγκη ερευνητικής δουλειάς». Η καθηγήτρια Εϊλις Φεράν αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα στους συμμετέχοντες. Ο επικεφαλής του εγχειρήματος δρ Νίκος Νικηφοράκης παρουσίασε την πορεία του έως σήμερα και τα σχέδια για το μέλλον. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία (για παράδειγμα, με εταιρείες όπως η Boeing και η Schlumberger) για την εξασφάλιση ισόποσης χρηματοδότησης, έτσι ώστε να διπλασιαστεί ο αριθμός των διδακτορικών φοιτητών.

Πηγή: kathimerini.gr