Στάχτη χιλιάδες στρέμματα, αμπελώνες και σπίτια στην Καλιφόρνια (φωτογραφίες)

249

Το φως της ημέρας αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής που αφήνουν πίσω τους οι τεράστιες φωτιές που κατακαίνε εδώ και σχεδόν ένα μήνα διάφορες περιοχές στο νότιο τμήμα της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Συνολικά, οι αρχές έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν προληπτικά από τα σπίτια τους τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι, καθώς πυρκαγιές έχουν ήδη απανθρακώσει χιλιάδες στρέμματα σε διάφορες περιοχές και συνέχιζαν να μαίνονται χθες Πέμπτη.

Σε μια περιοχή με αμπελώνες, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, η φωτιά  Kincade – για τρίτη μέρα – σαρώνεις το πέρασμά της, αμπελώνες και σπίτια ενώ περίπου 500 πυροσβέστες, με τη βοήθεια ελικοπτέρων και αεροσκαφών, καταβάλουν  απεγνωσμένα προσπάθειες να την περιορίσουν, χωρίς να καταφέρουν.

Μέχρι στιγμής έχει κάψει 20.000 στρέμματα,  και πολλά οικήματα, ο αριθμός των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Οι αρχές έδωσαν εντολή σε 2.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τη μικρή πόλη Γκάιζερβιλ και αμπελώνες που βρίσκονται στα όριά της. 

Μία δεύτερη φωτιά που ξέσπασε κοντά στη Σάντα Κλαρίτα, η φωτιά Tick , βόρεια του Λος Άντζελες, μέσα σε λίγες ώρες έκαψε  20.000 στρέμματα εκτάσεων με θάμνους και μπήκε σε κατοικημένη περιοχή, τυλίγοντας στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ οι κάτοικοι είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε 180.000 πελάτες στη βόρεια Καλιφόρνια χθες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σπινθήρες από γραμμές υψηλής τάσης να προκαλέσουν φωτιές όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της «Camp Fire», που σάρωσε τον Νοέμβριο του 2018 τη μικρή πόλη Παραντάις, στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας, αφήνοντας πίσω της 86 νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr