Ε.Ε.: Μετατίθεται για τη Δευτέρα η απόφαση για τη διάρκεια παράτασης του Brexit

230

Για τη Δευτέρα μετατίθεται η απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με τη χρονική διάρκεια της παράτασης του Brexit έπειτα από τη σημερινή συνάντηση που είχαν οι πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής διαπραγματευτή για το θέμα αυτό, Μισέλ Μπαρνιέ. 

Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, οι πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα και συμφώνησαν να δοθεί μια παράταση χωρίς ωστόσο να καθορίσουν το ακριβές χρονικό διάστημα κάτι που αναμένεται να γίνει ενδεχομένως στην επόμενη συνάντησή τους τη Δευτέρα. 

Η κίνησή τους αυτή ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενη καθώς ειδικοί ανέφεραν ότι η Ε.Ε. ίσως «παγώσει» την όποια απόφασή της έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να δει πώς θα αντιδράσουν οι Βρετανοί βουλευτές στην πρόταση για πρόωρες εκλογές. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες δίστασαν να ορίσουν νέα ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. υπό τον φόβο ότι θα προεξοφλούσαν τις πολιτικές εξελίξεις στο Λονδίνο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ότι «εάν η Ε.Ε. προσφέρει μια καθυστέρηση στο Brexit, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία της αποχώρησης και ότι εάν το κοινοβούλιο δεν ψηφίσει υπέρ των πρόωρων εκλογών ο Τζόνσον θα προχωρήσει με το σχέδιο αποχώρησης από την Ε.Ε. αλλά και την εσωτερική ατζέντα της κυβέρνησής του». 

Σημειώνεται ότι χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων κάτι που μοιάζει αρκετά δύσκολο καθώς οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός εξήγησε ότι εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει το αίτημά του, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει το νομοσχέδιο για το Brexit τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.

Αν και πάλι οι βουλευτές αρνηθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία, ο Τζόνσον ελπίζει ότι σε περίπτωση εκλογών το κόμμα των Συντηρητικών θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία, κάτι που θα του επέτρεπε πιο εύκολα να υλοποιήσει το σχέδιό του. 

Πηγή: kathimerini.gr