Το Μέτσοβο των Αβέρωφ εορτάζει μια επέτειο οίνου και τέχνης

194

Μια σύναξη κυκλική όπως αυτές που μόνο η Ηπειρος ξέρει να κάνει.

Ορισμένες φορές η αγαθή τύχη φέρνει έτσι τα πράγματα ώστε να γνωρίσεις έναν νέο τόπο μέσα από το βλέμμα και την ψυχή των ανθρώπων που τον αγαπούν. Και επειδή η αγάπη είναι πάντοτε καλός αγωγός, φθάνεις και εσύ να βλέπεις αυτό το καινούργιο μέρος με την ίδια ζεστασιά. Ετσι πρωτοσυνάντησα και εγώ το Μέτσοβο πριν από πολλά χρόνια, όταν, ως νεαρή συντάκτις της «Κ», λάμβανα προσκλήσεις ανά διετία από το Ιδρυμα Αβέρωφ για να επισκέπτομαι τις ωραίες εκθέσεις που διοργάνωνε στην Πινακοθήκη του. Μαζί με εμένα, μια ολόκληρη γενιά εικαστικών, επιμελητών και δημοσιογράφων ανακάλυψε αυτή τη μοναδική κρυψώνα μέσα στα βουνά.

Πριν από λίγες ημέρες, εορτάστηκε μια διπλή επέτειος: αφενός, τα 30 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο, αφετέρου, τα 60 χρόνια από την αναμπέλωση των άγονων πλαγιών της περιοχής και τη δημιουργία του γνωστού σήμερα κρασιού «Κατώγι», από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Εγινε, λοιπόν, μια μεγάλη σύναξη για να εορταστεί με τον δέοντα τρόπο αυτή η ιστορική στιγμή. Αν σκεφτεί κανείς πόσα σκαμπανεβάσματα πέρασε η χώρα σε αυτές τις δεκαετίες και πόσο υπέφεραν οι επιχειρήσεις αλλά και οι χώροι τέχνης, τότε αντιλαμβάνεται ότι η μακροβιότητα σημαίνει σωστές επιλογές.


Η Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, «ψυχή» και συνεχίστρια του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Τόποι δημιουργίας», από τον πρόεδρο της Βουλής, τον Ηπειρώτη Kώστα Τασούλα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη εικαστική παραγωγή στην οποία συμμετέχουν με πρωτότυπο έργο τους 64 σημαντικοί Ελληνες καλλιτέχνες, από τον Γιάννη Αδαμάκο και τον Κορνήλιο Γραμμένο μέχρι τον Γιώργο Ρόρρη και τον Αλέξανδρο Ψυχούλη. Την επιμέλεια της έκθεσης επωμίστηκε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, δρ Λίνα Τσίκουτα-Δεϊμέζη.

Στην ομιλία της, η ψυχή του εγχειρήματος, Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, αναφέρθηκε και στην οινική παράδοση του Μετσόβου: «Το 1959 φυτεύονται τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, στις απόκρημνες και άγονες, τότε, πλαγιές τις Πίνδου. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, έχοντας ανακαλύψει σε ένα κατάστιχο του 1732 πως οι πλαγιές αυτές έδιναν κάποτε πολλές οκάδες κρασί, συλλαμβάνει το όραμα της αναμπέλωσης του ερημωμένου τόπου και της δημιουργίας ενός εκλεκτού κρασιού κατά τα γαλλικά πρότυπα». Εκτοτε, το «Κατώγι» γίνεται πρωτοπόρο στην ελληνική βιομηχανία οίνου, που ήταν ακόμα στα σπάργανα. Και οι προσπάθειες της οικογένειας έκαναν αυτόν τον απόμακρο τόπο να ανθίσει ξανά. Το πιο ωραίο στοιχείο αυτής της γιορτής ήταν το κλίμα εγκαρδιότητας και… διάρκειας. Οπως το καλό κρασί ωριμάζει μέσα στα βαρέλια, έτσι και τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών αποκτούν αξία μέσα στην Πινακοθήκη. Ευχή μας είναι να τα εκατοστήσει!

Πηγή: kathimerini.gr