Πώς θα καταβληθούν  οι αντισυνταγματικές εισφορές των επαγγελματιών έως το τέλος του 2019

209

Του Δ. Κατσαγάνη

Εμπρόθεσμα θα πρέπει  να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους  οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ως αντισυνταγματικό το σύστημα υπολογισμού τους, όπως αυτό προβλέφθηκε από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο Capital.gr, επισημαίνοντας ότι οι υπόχρεοι προς τα ταμεία  1,5 εκατομμύριο μη μισθωτοί θα πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα-πρώτα τα ειδοποιητήρια τα οποία αναρτήθηκαν χθες και αφορούν τις προσωρινά (δηλ. με βάση το εισόδημα του 2017) εκκαθαρισμένες  εισφορές του μήνα Σεπτεμβρίου.

Οι τελευταίες θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό πρέπει να συμβεί, σε κάθε περίπτωση, καθώς τα εν λόγω ειδοποιητήρια αφορούν τον μήνα που προηγήθηκε της έκδοσης των αποφάσεων του ΣτΕ.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν την 4η Οκτωβρίου, ενώ οι εισφορές αφορούν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, ανεξάρτητα από το εάν η προθεσμία  πληρωμής τους “βρίσκεται” στον μήνα έναρξης ισχύος των αποφάσεων του ΣτΕ (σ.σ. Οκτώβριο).

Οι  ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και οι επόμενες προθεσμίες, δηλαδή εκείνες που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να γίνουν “σεβαστές” από τους υπόχρεους, δηλαδή θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις εισφορές τους, ανεξάρτητα από το ότι αυτές οι προθεσμίες αφορούν εισφορές μηνών (Οκτώβριος, Νοέμβριος,κλπ.) που έπονται της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της απόφασης του ΣτΕ (4η Οκτωβρίου). 

Από το 2020 η πρακτική εφαρμογή του νέου συστήματος εισφορών

“Ορόσημο” για να σταματήσουν, τυπικά, να πληρώνουν οι επαγγελματίες και οι αγρότες  τις αντισυνταγματικές εισφορές του ν. Κατρούγκαλου είναι η έναρξη πρακτικής εφαρμογής του συστήματος το οποίο σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, αφού πρώτα το ψηφίσει.

Το νέο σύστημα, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η αποσύνδεση των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει στην  Βουλή η κυβέρνηση έως το τέλος του 2019 και να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2020. Mε άλλα λόγια, οι πρώτες εισφορές (Ιανουαρίου 2020), οι οποίες θα υπολογισθούν με βάση το κυοφορούμενο σύστημα υπολογισμού, θα πρέπει να καταβληθούν, πιθανότατα, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι υπόχρεοι στα ταμεία μη μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές τους έως και τα τέλη του Ιανουαρίου 2020, οπότε λήγει η προθεσμία καταβολής των κρατήσεων του Δεκεμβρίου 2019.

Ωστόσο, όπως και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στις συντάξεις, έτσι και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στις εισφορές των μη μισθωτών – βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ –  θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο.

Έτσι, οι εισφορές του δ’ τριμήνου του 2019, δηλαδή του διαστήματος μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα πρέπει να επανυπολογισθούν με βάση το νέο σύστημα που θα θεσπισθεί τους επόμενους μήνες.

Έρχεται συμψηφισμός “παλιών” και “νέων” εισφορών 

Έπειτα, οι “παλιές” εισφορές (βάσει του ν. Κατρούγκαλου) για το τελευταίο τρίμηνο του 2019 θα συμψηφισθούν  (μαζί με τις άλλες τελικώς εκκαθαρισμένες εισφορές του 2019) με τις “νέες” καταβλητέες – με βάση το σχεδιαζόμενο νέο σύστημα – εισφορές για το διάστημα αυτό. 

Για όσους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, θα πρέπει να τους επιστραφεί από τα ταμεία. Για όσους προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, θα πρέπει να πληρωθεί από τους ασφαλισμένους.

Ωστόσο, η διαδικασία του συμψηφισμού μεταξύ των τελικώς εκκαθαρισμένων καταβλητέων εισφορών (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) για το δ΄ τρίμηνο του 2019  (μαζί και των άλλων συμψηφισμέμων εισφορών του 2019) από τη μία μεριά  και των εισφορών που θα καταλογισθούν αναδρομικά για το ίδιο διάστημα βάσει του σχεδιαζόμενου νέου συστήματος από την  άλλη, δεν μπορεί να γίνει πριν τον Μάιο του 2020.

Και αυτό γιατί τότε, πρώτα από όλα, αναμένεται να γίνει η τελική εκκαθάριση των εισφορών του 2019, με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε το 2018.

Συνεπώς τότε θα προκύψουν τα τελικά υπόλοιπα από τον συμψηφισμό – βάσει του ν. Κατρούγκαλου – μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν (βάσει εισοδήματος 2017) και των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν (βάσει εισοδήματος του 2018) κατά τη διάρκεια του 2019. Το αποτέλεσμα αυτού του συμψηφισμού (μεταξύ καταβληθεισών – καταβλητέων εισφορών του 2019) θα πρέπει συμψηφισθεί με τις επανυπολογισθείσες εισφορές (για το δ’τρίμηνο του 2019) βάσει του νέου συστήματος που θα θεσπίσει η κυβέρνηση το επόμενο έτος και θα έχει αναδρομική ισχύ από τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Οκτώβριο 2019).

Στοίχημα η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού

Η καταβολή  των αντισυνταγματικών εισφορών κατά το τελευταίο διάστημα του 2019 έχει, μάλιστα, μεγάλη σημασία – όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές στο Capital.gr – για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού των ταμείων, αλλά και του κράτους. 

Για το διάστημα αυτό έχουν βεβαιωθεί να εισπραχθούν κοντά στα 750 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών αναμένονται να καταβληθούν περίπου 450 εκατ. ευρώ. 

Κάθε απόκλιση από το στόχο είσπραξης θα στοιχίσει αντίστοιχα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, η εκτέλεση του οποίου ήδη αναμένεται να έχει αρνητική απόκλιση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες, επίσης, στον όλο σχεδιασμό της κυβέρνησης για καταβολή αυξήσεων στις κύριες συντάξεις, αφού προηγηθούν αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης τους βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ.  

Πηγή: capital.gr