Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις για το ποδήλατο

226

Η μεγαλύτερη διείσδυση του ποδηλάτου στις πόλεις θα τις βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους για τον περιορισμό της ρύπανσης και θα συμβάλει, εντέλει, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες και η Δράμα, συνεργάζονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και τη Γερμανία με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών κατά την προσπάθεια ενίσχυσης του ποδηλάτου.

Το πρόγραμμα Cyclurban εφαρμόζεται στη Βαρσοβία, στη Ρίγα της Λετονίας, στο Τάρτου της Εσθονίας, στη Βέλικα Γκόριτσα της Κροατίας και στη Δράμα. Από ελληνικής πλευράς, στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης το ΕΜΠ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Ecocity. «Το ποδήλατο έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις σαν ένα όχημα όπως τα άλλα», εξήγησε χθες ο Κώστας Αθανασόπουλος από το ΕΜΠ, αναφερόμενος στα διλήμματα των πόλεων με το ποδήλατο. «Για παράδειγμα, στην κατηφόρα έχει την ταχύτητα αυτοκινήτου και στην ανηφόρα, ενός πεζού. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας στους μεγάλους δρόμους – για παράδειγμα, πόσο εύκολο είναι για έναν ποδηλάτη να στρίψει σε ένα αριστερό φανάρι στη λεωφόρο Κηφισίας; Δεν είναι λοιπόν παράλογος ο κόσμος που το φοβάται. Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζονται υποδομές. Οταν έχεις μάθει να κάνεις ποδήλατο στην άσφαλτο, δεν θέλεις διαχωρισμένες υποδομές, όπως έναν ποδηλατόδρομο. Αυτές, όμως, οι υποδομές είναι που τελικά θα εξοικειώσουν τον κόσμο με το ποδήλατο στον δρόμο».

Στη Δράμα, ο δήμος θα εξετάσει πώς μπορεί να εφαρμόσει διαφορετικά σενάρια διαχείρισης του ποδηλάτου και ποιο ταιριάζει περισσότερο στην πόλη. «Η πόλη μας δεν έχει εμπειρία στη χρήση του ποδηλάτου. Εχουμε μόλις 2,5 χλμ. ποδηλατοδρόμου, παρότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν το ποδήλατο για μικρές μετακινήσεις», λέει η Κατερίνα Ιωσηφίδου, από τον Δήμο Δράμας. «Θα δοκιμάσουμε να μειώσουμε την ταχύτητα των οχημάτων σε συγκεκριμένους δρόμους και να αποκλείσουμε κάποιες οδούς για το αυτοκίνητο. Πρόσφατα, η πόλη εκπόνησε ΣΒΑΚ και πραγματικά θέλουμε να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής».

Πηγή: kathimerini.gr