Χιλή: Ο στρατός στους δρόμους για πρώτη φορά από την δικτατορία του Πινοτσέτ

275

Μορφή κοινωνικής εξέγερσης έχουν πάρει οι καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στις διευρυνόμενες ανισότητες και τα βίαια επεισόδια στη Χιλή, που ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου, με αφορμή την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο. 

Έκτοτε, καθημερινά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις της Χιλής ενώ στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται και τις συγκρούσεις με ρτην αστυνομία έχουν χάσει την ζωή τους 18 άνθρωποι – ανάμεσά τους ένα μικρό παιδί που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στην Κονσεψιόν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξάρτητη αρχή, άλλοι 269 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και περίπου 1.900 έχουν συλληφθεί. 

Ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ακύρωσε την αύξηση του εισιτηρίου στο μετρό και εξήγγειλε ότι θα αυξηθεί η κατώτερη σύνταξη και ο κατώτερος μισθός, θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων και θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους πολίτες με τα πιο υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο,  παρά τις χειρονομίες του προέδρου Πινιέρα, οι διαδηλωτές εξακολουθούν να είναι οργισμένοι απέναντι στην κυβέρνηση καθώς –  για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) – ο στρατός βγήκε στους δρόμους και επιβλήθηκε βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα στην προσπάθεια των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση – η σοβαρότερη κοινωνική αναταραχή της τελευταίας τριακονταετίας – η οποία δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

«Πιστεύουν ότι θα ηρεμήσει ο λαός έτσι; Όχι, δεν θα ηρεμήσει, αυτό θα συνεχιστεί, δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Χιμένα Γκουτιέρες, μια διαδηλώτρια στην πρωτεύουσα.

Πορείες έγιναν χθες  σε πολλές πόλεις, ενώ αναφέρθηκαν επίσης επεισόδια και λεηλασίες.

Παράλληλα, εργατικά συνδικάτα κάλεσαν σε 48ωρη απεργία για να πιέσουν την κυβέρνηση του Πινιέρα να δώσει εντολή να αποσυρθεί ο στρατός από τους δρόμους και να αρχίσει διάλογο με κοινωνικές οργανώσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ένα από τα κεντρικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι οι ένοπλες δυνάμεις «να επιστρέψουν στους στρατώνες» τους.

Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, παρενέβη απευθύνοντας έκκληση να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στη Χιλή και να αρχίσει διάλογος «για να βρεθούν λύσεις στην κρίση και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που τη δημιούργησαν».

Πηγή: kathimerini.gr