Παρέμβαση Βόζεμπεργκ για την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία

255

Την τουρκική πολιτική του αναθεωρητισμού που απειλεί τη συνοχή του δυτικού κόσμου στηλίτευσε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ.,  κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατά τη συζήτηση σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βορειοανατολική Συρία και τις επιπτώσεις της.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι η τουρκική κυβέρνηση για ακόμη μία φορά σκορπά το θάνατο και προκαλεί εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων και προσφυγιά, εγκληματώντας κατά της ανθρωπότητας με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ έθεσε την Ευρώπη προ των ευθυνών της, από την οποία ζήτησε να πάψει να εμφανίζεται σε ρόλο αμήχανου παρατηρητή και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση στοχευμένων οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, με σεβασμό στην κοινωνία των πολιτών.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Τουρκία περιφρονεί σκόπιμα και κατ’ εξακολούθηση το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ζήτησε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι με δική της ευθύνη υποδαυλίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού:

«Η Τουρκία για ακόμη μία φορά υλοποιεί τα παράνομα σχέδιά της, περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο. Εισέβαλε στη Βόρεια Συρία σκορπώντας θάνατο, εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων και προσφυγιά. Επιχειρεί εθνοκάθαρση με ευρωπαϊκά κονδύλια εγκληματώντας κατά της ανθρωπότητας.

 Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ο Άσαντ μετρούν κέρδη και ζημιές ενώ η Δύση εμφανίζεται σε ρόλο αμήχανου παρατηρητή. Οι αξίες μας κλονίζονται και έχουμε ευθύνη γι’ αυτό. Ούτε το εμπάργκο όπλων πιέζει την Τουρκία ούτε καταδικαστικά ψηφίσματα την κλονίζουν. 

 Συνάδελφοι, διαχρονικά η τουρκική πολιτική του αναθεωρητισμού δεν έχει αρχές, δεν σέβεται διεθνείς κανόνες και δεν υπολογίζει κανέναν. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε υλοποίηση στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων με σεβασμό στην κοινωνία των πολιτών και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι με δική της ευθύνη δεν είναι ευπρόσδεκτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».