Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης επίτιμος διδάκτωρ του Παν. Κρήτης

247

Τον Σταύρο Ζουμπουλάκη, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χώρας, και με μακρά διαδρομή στο χώρο των γραμμάτων και της εκπαίδευσης – το βιβλίο του «Για το Σχολείο» (2017, εκδόσεις Πόλις) είναι από τα πλέον καίρια για τις παθογένειες στην ελληνική εκπαίδευση, τιμά το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το ίδρυμα, η Φιλοσοφική του Σχολή (κοσμήτορας της οποίας είναι η Αγγέλα Καστρινάκη) και το Τμήμα Φιλολογίας αναγορεύουν τον Σταύρο Ζουμπουλάκη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου (ώρα 8.00 μ.μ.) στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείο, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου. 

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον Σταύρο Ζουμπουλάκη για την προσφορά του στην Εκπαίδευση, τη συμβολή του στη Νεοελληνική Φιλολογία, το πολύπλευρο δοκιμιακό έργο του και τον στοχασμό του πάνω σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας» λέει η σχετική ανακοίνωση  του ιδρύματος.

Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Aπό το 1998 έως το 2012 διετέλεσε διευθυντής της Νέας Εστίας, αποκαθιστώντας την ως το σημαντικότερο ελληνικό φιλολογικό περιοδικό. Από το 2013 είναι πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος· στη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2017 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου-κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών ‒ Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016). Έχει δημοσιεύσει δεκατέσσερα βιβλία με δοκίμια και μελέτες και δύο βιβλία αυτοβιογραφικού περιεχομένου.

Πηγή: kathimerini.gr