Καταγγελίες για «στρατό γενιτσάρων» του Ερντογάν

229

«Ο Ερντογάν έστειλε τζιχαντιστές από διάφορες εθνότητες και χώρες, ακόμη και από το Ισλαμικό Κράτος, στον λεγόμενο Εθνικό Συριακό Στρατό, που μας πολεμάει ως εμπροσθοφυλακή της Τουρκίας. Πρόκειται για έναν στρατό γενιτσάρων, που θα είναι η αυριανή δύναμη κατοχής στη Ροτζάβα (συριακό Κουρδιστάν), αν η διεθνής κοινότητα δεν βάλει φραγμό».

Την καταγγελία αυτή διατύπωσε ο Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, εκπρόσωπος του συροκουρδικού κόμματος PYD στην Ελλάδα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση κίνησης για τον τερματισμό της τουρκικής επέμβασης και την ανθρωπιστική βοήθεια στους Κούρδους. Τη σχετική έκκληση υπογράφουν 87 καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, με επικεφαλής τους Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Γλέζο.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, η κίνηση θα συγκεντρώσει χρήματα για οικογένειες Κούρδων που έχουν ξεκληριστεί και θα διοργανώσει συναυλία στο Σύνταγμα, όπως δήλωσε η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη. «Αν η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει στα νότια σύνορά της, δεν αποκλείεται να δελεαστεί να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις προς τα δυτικά», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο κ. Μουσλέμ δήλωσε ότι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG είναι έτοιμη να ενταχθεί στον συριακό στρατό εφόσον υπάρξει πολιτική λύση του προβλήματος, τονίζοντας ότι στόχος των Κούρδων δεν είναι η απόσχιση από τη Συρία, αλλά η δημοκρατία και η πολιτιστική αυτονομία όλων των εθνοτήτων μέσα στο συριακό κράτος.

Πηγή: kathimerini.gr