Η Ρώμη δεν το βάζει κάτω για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

251

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια το Σαββατοκύριακο.

ΡΩΜΗ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προσκάλεσε τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρώμη για διαβουλεύσεις γύρω από μια νέα προσπάθεια ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά το γαλλικό βέτo, που εμπόδισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας την περασμένη εβδομάδα, ο Κόντε είχε κάνει λόγο για «ιστορικό σφάλμα».

Η νέα ιταλική πρωτοβουλία για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις δύο χώρες θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Η Ρώμη εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ένταξη της Αλβανίας, με την οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς, ενώ το γεγονός ότι οι δύο υποψηφιότητες αντιμετωπίζονται ως «πακέτο» καθιστά αναγκαία και τη συνεννόηση με τα Σκόπια.

«Τώρα θα μετριάσω λίγο την αισιοδοξία μου, γιατί έως τώρα ήμουν ο πλέον αισιόδοξος», είπε ο Ζάεφ σε τηλεοπτική εκπομπή τη Δευτέρα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Balkan Insight. «Ας δουλέψουμε στο εσωτερικό της χώρας και ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Δεν έχει γίνει σαφές με ποιον τρόπο θα προσπαθήσει η Ιταλία να επαναφέρει το ζήτημα, δεδομένου ότι οι αντιρρήσεις της Γαλλίας έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Γαλλία και δεν είναι τόσο εύκολο να αρθούν.

Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία διαφώνησαν με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ το τελικό ανακοινωθέν ανέφερε ότι το ζήτημα «θα συζητηθεί εκ νέου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ το 2020». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επιχειρήσει να κρατήσει ζωντανούς τους δεσμούς των χωρών αυτών με την Ε.Ε. μέσα από το ταξίδι που ανακοίνωσε στα Τίρανα και στα Σκόπια. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα γίνει το ταξίδι αυτό.

Η άρνηση της Ε.Ε. να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρότι η Βόρεια Μακεδονία ικανοποίησε το ευρωπαϊκό αίτημα υπογράφοντας τη συμφωνία των Πρεσπών, προξένησε πολιτική κρίση πρώτου μεγέθους στη χώρα με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζάεφ και τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για διενέργεια πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο. Ο Σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ θα παραμείνει στην εξουσία έως τον Ιανουάριο, ενώ εν συνεχεία θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες και στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων.

Παρά την έντονη κριτική που άσκησε ο πολιτικός κόσμος της χώρας στον Ζάεφ, ο πρόεδρος Πενταρόφσκι σημείωσε ότι υπάρχει σύμπνοια. «Υπάρχει σαφής ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ότι, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο Πενταρόφσκι.

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η χώρα θα γίνει και επισήμως το τριακοστό μέλος της Συμμαχίας στο τέλος της χρονιάς ή στις αρχές του 2020. Χθες η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε πανηγυρικά την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με ψήφους 92 υπέρ και δύο κατά.

Πηγή: kathimerini.gr