Ασκηση ομηρίας από τρομοκράτες

224

Την άσκηση παρακολούθησαν 29 πιστοποιημένοι διαπραγματευτές και 13 Ελληνες και ξένοι ειδικοί, με εμπειρία σε δύσκολες υποθέσεις.

Στην αντιμετώπιση περιστατικών ομηρίας από τρομοκράτες εκπαιδεύθηκαν, στη Βέροια, αστυνομικοί από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το σεμινάριο ήταν διάρκειας τεσσάρων ημερών και οργανώθηκε από την ευρωπαϊκή αστυνομική ακαδημία (CEPOL). Θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν «Διαπραγματεύσεις σε καταστάσεις ομηρίας και επικοινωνία σε καταστάσεις κρίσης». Το «παρών» έδωσαν εμπειρογνώμονες από το αμερικανικό FBI, τη βρετανική Scotland Yard, καθώς και οι Γάλλοι αστυνομικοί που το 2015 είχαν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους δράστες των πολύνεκρων επιθέσεων στο εβραϊκό παντοπωλείο, τον Ιανουάριο του 2015, και στο θέατρο Μπατακλάν, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στη Σχολή Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. και ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το παρακολούθησαν 29 πιστοποιημένοι διαπραγματευτές από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ελβετία και τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex, όπως επίσης και 13 Ελληνες και ξένοι ειδικοί, με εμπειρία σε δύσκολες υποθέσεις διαπραγματεύσεων. Ανάμεσα σε αυτούς και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μέλη της εθνικής ομάδας διαπραγματευτών.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή άσκησης με κωδική ονομασία «Μινώταυρος», η οποία σχεδιάστηκε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. (ΕΣΚΕΔΙΚ). Το σενάριο της άσκησης αφορούσε διαπραγμάτευση υπό συνθήκες μαζικής ομηρίας πολιτών από ισλαμιστές τρομοκράτες, καθώς και περιστατικό απαγωγής. «Σκοπός ήταν η εισαγωγή των εκπαιδευομένων σε εξειδικευμένες έννοιες, που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση σε ιδιαίτερα κρίσιμα περιστατικά», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του αρχηγείου της αστυνομίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες παρουσίασαν στους συναδέλφους τους νέες τεχνικές διαπραγμάτευσης, ενώ οι Ελληνες αστυνομικοί αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους στη διαχείριση απαγωγών, όπως για παράδειγμα εκείνη του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον Οκτώβριο του 2017. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις των Γάλλων διαπραγματευτών που είχαν συνομιλήσει με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, δράστη της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο, και τους Ομάρ Μουστεφάι και Σαμί Αμιμούρ, δράστες της ένοπλης επίθεσης με 89 νεκρούς στο Μπατακλάν.

Σε συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur λίγα εικοσιτετράωρα μετά το μακελειό, ο ένας από τους διαπραγματευτές είχε πει σχετικά με τις ελάχιστες επικοινωνίες του με τους δύο τζιχαντιστές τρομοκράτες μέσα στο θέατρο: «Ηταν νευρικοί και πολύ φοβισμένοι και μπερδεμένοι, σαν να βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Επαναλάμβαναν συνεχώς τις ίδιες φράσεις: “Είμαστε στρατιώτες του χαλιφάτου. Είναι λάθος του Ολάντ. Επιτεθήκατε στις γυναίκες και στα παιδιά μας στη Συρία. Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας επιτιθέμενοι στις γυναίκες και στα παιδιά στη Γαλλία”».

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, η εμπειρία και η γνώση που οι Γάλλοι διαπραγματευτές μοιράστηκαν στη διάρκεια του σεμιναρίου ήταν για τα δεδομένα των Ελλήνων και Ευρωπαίων συναδέλφους τους «πολύτιμες». Στους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν πιστοποιητικά σπουδών καθώς και αναμνηστικά δώρα. 

Πηγή: kathimerini.gr