Ξεκίνησε η ανάπτυξη Αμερικανών: Επίκεντρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ο Όλυμπος και το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου

563

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται από τη περασμένη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, η ανάπτυξη στην χώρα μας, προσωπικού και εναέριων μέσων της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (3rd Combat Aviation Brigade). Ήδη στο λιμάνι του Βόλου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκφόρτωσης των ελικοπτέρων Apache, Black Hawk και Chinook της 3ης CAB ενώ συνολικά στο Στεφανοβίκειο θα αναπτυχθούν περί τους 250 άνδρες και γυναίκες της Ταξιαρχίας, μαζί με οχήματα υλικά και ειδικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του doureios.com, το προσωπικό του Στρατού των ΗΠΑ που θα επιχειρεί από την έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, θα υλοποιήσει ανάπτυξη 4 μηνών στο πρότυπο της περσινής μεγάλης ανάπτυξης που κορυφώθηκε με την κοινή ελληνο-αμερικανική άσκηση «Combat Aviation Brigade».
Τότε υπενθυμίζεται ότι 40 επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα (Apache, Black Hawk, Chinook) της Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού είχαν μετασταθμεύσει στο Στεφανοβίκειο από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων (EUROCOM), στη Γερμανία.
Επίκεντρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα είναι τα Πιέρια Όρη, ο Όλυμπος και το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, όπου προβλέπεται ότι και τα αμερικανικά ελικόπτερα θα πραγματοποιήσουν και βολές με τα οπλικά συστήματα που φέρουν.
Στο πλαίσιο αυτό, οι χειριστές των επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων της 3ης CAB θα εκπαιδευτούν σε επιχειρήσεις τόσο σε πεδινό όσο και ορεινό έδαφος ενώ θα έχουν και την ευκαιρία για εκτέλεση αποστολών πάνω από θάλασσα. Η τοποθεσία που εδρεύει η 1η ΤΑΞΑΣ θεωρείται ιδανική καθώς συνδυάζει ποικιλία διαφορετικών περιοχών και πεδίου βολής που βρίσκονται σε μικρή απόσταση, προσφέροντας συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η εκπαίδευση των Αμερικανών θα διεξάγεται τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνεργασία με τα πληρώματα των επιθετικών ελικοπτέρων του 1ου ΤΕΕΠ (AH-64A+ Apache), 2ου ΤΕΕΠ (AH-64D Αpache Longbow) και 1ου ΤΕΑΣ (UH-1H Ηuey, OH-58D Kiowa Warrior) της Αεροπορίας Στρατού. Αναφέρεται ότι μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το υψηλό επίπεδο ομοιογένειας σε διαδικασίες, που επιτρέπει υψηλό επίπεδο δια-λειτουργικότητας μεταξύ του προσωπικού των δύο χωρών.
Επιπρόσθετα, οι Αμερικανοί φέρνουν μαζί τους ποικιλία υποδομών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων που χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις από προωθημένες βάσεις καθώς και ό,τι άλλο απαιτείται σε επίπεδο Διοικητικής Μέριμνας, στο πλαίσιο τυποποιημένης διαδικασίας που συνοδεύει την ανάπτυξη προσωπικού και μέσων, η οποία χαρακτηρίζεται ως «εντυπωσιακή», σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα.

«Καταλυτικός ο ρόλος
της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών»

Πάντως κατά την προηγούμενη ανάπτυξη της 4ης CAB, οι Αμερικανοί με δικές τους δαπάνες προχώρησαν στην διευθέτηση χώρου στάθμευσης των δεκάδων οχημάτων τους ενώ στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου τοποθέτησαν αντηλιακές μεμβράνες για να βελτιώσουν τις συνθήκες εκτελέσεως του έργου από το προσωπικό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καταλυτικός για την επιτυχία της συνεργασίας αυτής είναι ο ρόλος της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32η ΤΑΞΠΝ «Mοράβας») στην οποία θα καταλύσει μέρος του προσωπικού της 3ης CAB.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ενδεικτικό του αμερικανικού προγραμματισμού για τις μονάδες που πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα εκπαιδεύσεως ήταν η επίσκεψη δύο αμερικανικών Black Hawk της 1ης CAB που προηγήθηκε, στις 28 Αυγούστου. Τα δύο αυτά ελικόπτερα μετέφεραν τον διοικητή μαζί με επιτελείς του, προκειμένου να γίνει επιθεώρηση των εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ανάπτυξη ελικοπτέρων της 1ης CAB που θα γίνει μέσα στο 2020, επισημαίνει το doureios.com.

Πηγή: magnesianews.gr