Το πρόβλημα είναι πλέον εθνικό

377

 

Του Ηλία Χρυσικού *

Επειδή ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50%, (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε τη Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες),
και επειδή για “εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης”, έκανε λόγο η σχετική ανακοίνωση, του Δήμου Ανατολικής Σάμου, συγκεκριμένα, αναφέρει: “Πλέον έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του υπερπληθυσμού και των πολλών εθνικοτήτων που στοιβάζονται στην παραγκούπολη. Γυναίκες και παιδιά φοβούνται, κατά δήλωσή τους, να επιστρέψουν στο Hot-Spot σε ενδεχόμενο νέων επεισοδίων. Οι αρμόδιες κρατικές Αρχές οφείλουν να αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας, τόσο των κατοίκων όσο και των μεταναστών προσφύγων”…γράφω λίγα λόγια για τους πρόσφυγες – μετανάστες στην Πιερία.
Η τοπική κοινωνία μας, ίσως να βρεθεί μπροστά σε ζητήματα δυσεπίλυτα, σε ζητήματα που ενώ δεν ανατρέπουν δομές, ενώ υποτάσσονται στο κοινωνικό status quo, δημιουργούν παρενέργειες στην καθημερινή μας ζωή.
Η άποψή μου είναι ότι, οι περισσότερες από αυτές δημιουργούν προβλήματα στεγαστικής πολιτικής.
Η συγκατοίκηση, θεωρείται στο επίπεδο της καθημερινότητας και στις σχέσεις των ανθρώπων, να μεταλλάσσονται σε σχέσεις φόβων και καχυποψίας.
Προκαταλήψεις, αντεγκλήσεις και εντάσεις, τεκμηριώνουν τις στάσεις της κοινωνικής ευαισθησίας και σύμπνοιας, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν και μας οδηγούν στην αμοιβαία αφομοίωση των δύο κοινωνικών μορφωμάτων, προσφύγων – μεταναστών και ντόπιων.
Θέλω να διαδηλώσω και ενώσω τη φωνή μου με τη δική σας και εκφράζω την αγωνία μου, για την απαράδεκτη και εκρηκτική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας.
Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, απαιτείται ψυχραιμία, συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου.
Η οποιαδήποτε διαχείριση που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να επιδεινώσει την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι πλέον εθνικό. Απαιτούνται άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, που διαρκώς διογκώνεται.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται ψυχραιμία. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου.
Η οποιαδήποτε διαχείριση αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να επιδεινώσει την κατάσταση.
Δυστυχώς όμως ανοίγουμε το “κουτί της Πανδώρας” και ίσως ζήσουμε καταστάσεις που δεν έχουμε φανταστεί.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας.