Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το θέμα με το διαβατήριο μεγαλοπαράγοντα ποδοσφαίρου

224

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί αμετάκλητα η νομιμότητα της αφαίρεσης διαβατηρίου γνωστού εφοπλιστή και μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου, καθώς το αρμόδιο Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε συνταγματικό το μέτρο, αλλά λόγω σπουδαιότητας παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Η αφαίρεση του διαβατηρίου είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, όρος που δεν ακυρώθηκε στη συνέχεια από το δικαστικό συμβούλιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση τους επισήμαναν, ότι τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα, είτε για πλημμέλημα, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος -σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Παράλληλα, τόνισαν ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στο νόμο και το σύνταγμα.

Ακόμα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε  αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία.

Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο με την υπ. αριθμ. 2012/2019 απόφαση του ίδιου Τμήματος παραπέμφθηκε και πάλι στην Ολομέλεια του ΣτΕ μια δεύτερη ανάλογη περίπτωση. Και πάλι, είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο, καθώς υπήρχε απαγόρευση εξόδου μετά από άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ΄ εξακολούθηση, απόπειρας απάτης από κοινού, κ.λπ.

Πηγή: kathimerini.gr