Ισπανία: Την Πέμπτη η εκταφή του λειψάνου του Φράνκο

281

Το Μαυσωλείο στην Κοιλάδα των Πεσόντων, στα περίχωρα της Μαδρίτης, τόπος ταφής του Ισπανού δικτάτορα.

Tην Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκταφή του λειψάνου του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, από το μαυσωλείο του στην Κοιλάδα των Πεσόντων, κοντά στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε χθες η ισπανική κυβέρνηση. Το λείψανο, μετά την εκταφή, θα ενταφιαστεί στο κοιμητήριο του Πάρντο, σε προάστιο της ισπανικής πρωτεύουσας, παρουσία της οικογενείας του δικτάτορα. «Η εκταφή όπως και η νέα ταφή θα γίνουν σε κλειστό κύκλο, παρουσία των συγγενών του» και της υπουργού Δικαιοσύνης, Ντολόρες Ντελγκάντο, αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Η οικογένεια Φράνκο είχε καταθέσει εις μάτην πολλές προσφυγές στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να παραμείνει το λείψανο του δικτάτορα στο μεγαλοπρεπές μαρμάρινο μαυσωλείο. Ωστόσο, όταν ανέλαβε  την εξουσία, τον Ιούνιο του 2018, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, όρισε την εκταφή του Ισπανού δικτάτορα ως μία από τις προτεραιότητές του. Στις 25 Σεπτεμβρίου, το ισπανικό ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την τελευταία προσφυγή που είχε καταθέσει η οικογένεια και επικύρωσε την απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για την εκταφή του λειψάνου.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επισκέφθηκε χθες τη Βαρκελώνη, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο της Καταλωνίας, Κιμ Τόρα, υπέρμαχο της απόσχισης της ισπανικής περιφέρειας, ότι δεν εκπλήρωσε το καθήκον του να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και την ειρήνη ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους αντιπάλους της ανεξαρτησίας. Σε επιστολή του, ο Σάντσεθ αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Καταλωνίας «γύρισε την πλάτη του» στις δυνάμεις ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να έχει καταδικάσει τις ταραχές. Μικρό πλήθος διαδηλωτών υποδέχθηκε με κορναρίσματα και φωνές τον Σάντσεθ κατά την άφιξή του πεζή στην έδρα της αστυνομίας, που υπήρξε επίκεντρο πολλών από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια.

Πηγή: kathimerini.gr