Αλλαγές φόρων ακινήτων με τις νέες αντικειμενικές

329

Αποφασισμένη να προχωρήσει  σε αλλαγές σε όλο το φάσμα της φορολογίας των ακινήτων είναι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών.

Όλο το φάσμα της φορολογίας κεφαλαίου και ο ΕΝΦΙΑ βρίσκονται στο τραπέζι για αλλαγές που θα γίνουν αφού ολοκληρωθεί η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έως το τέλος Μαΐου 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επικαιροποίηση και μεταρρύθμιση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ευθυγραμμιστούν οι τιμές ζώνης με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, να επεκταθεί το αντικειμενικό σύστημα σε όλη την επικράτεια (περίπου 7.500 περιοχές θα ενταχθούν σε αυτό) και να επικαιροποιηθούν τα γεωγραφικά όρια των ζωνών προκειμένου να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά.

“Εφόσον από την άσκηση της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών προκύψει δημοσιονομικός χώρος, τότε αυτός θα διατεθεί για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας στα ακίνητα”, σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Υπολογίζεται ότι από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μπορεί να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος έως και 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό αναμένεται να προκύψει κατά κύριο λόγο από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περιοχών που σήμερα βρίσκονται εκτός και τα ακίνητα φορολογούνται με αμελητέο ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους ακινήτων.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζεται να διατεθεί:

– για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών να μην ακυρώσει την πρόσφατη μείωση του φόρου μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά και να γίνει η δεύτερη μείωση προκειμένου συνολικά να ανέλθει στο 30% που είναι και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης

– αναμόρφωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων και των συντελεστών για φόρους μεταβίβασης πρώτης κατοικίας, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικών παροχών.

Πηγή: capital.gr