Αυξήσεις 30% στη μία από τις τρεις επικουρικές συντάξεις

203

Αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις θα λάβουν 465.112 συνταξιούχοι, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Αναλυτικότερα ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποκαθηλώνουν το νόμο 4387/2016 (σ.σ. Νόμο Κατρούγκαλου) και οδηγούν σε θεμελιακές αλλαγές. Ήδη, όπως είπε, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς, “για να φέρουμε, όσον το δυνατόν συντομότερα, το νέο ασφαλιστικό, που θα το χτίσουμε πάνω στις αποφάσεις της δικαιοσύνης”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, γεγονός που οδηγεί πάνω από 1 στις 3 σε θετική επίδραση, “δηλαδή 465.112 επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν 52,5 ευρώ το μήνα μεσοσταθμικά ή περίπου 630 ευρώ ετησίως, μία αύξηση περίπου της τάξης του 30%”.

Σε ερώτηση σχετικά με τους δικαιούχους των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι οι αυξήσεις θα αφορούν τους συνταξιούχους οι οποίοι υπέστησαν περικοπή με βάση το μαθηματικό τύπο του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε ότι το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

“Οι αυξήσεις θα δοθούν την ημέρα που θα φέρουμε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νόμο και θα ψηφιστεί, ενώ θα αποδοθούν και οι αναδρομικές υποχρεώσεις της πολιτείας προς τους συνταξιούχους”, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι, από τις 4 Οκτωβρίου 2019, που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ, οι οφειλόμενες υποχρεώσεις του κράτους θα καταβληθούν στο ακέραιο μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί τέλος του 2019-αρχές του 2020 και να τεθεί σε εφαρμογή το α΄ τρίμηνο του νέου έτους. Θα αφορά 1 στους 5 συνταξιούχους της χώρας (περίπου 465.000 επί συνόλου 2.800.000), καθώς κοντά στους 1.300.000 επί συνόλου 2.800.000 συνταξιούχων παίρνουν επικουρική σύνταξη. 

Με την αύξηση 30% την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση στις επικουρικές συντάξεις, αναμένεται να αποκατασταθούν ουσιαστικά οι περικοπές τις οποίες υπέστησαν οι επικουρικές συντάξεις τον Ιούνιο του 2016. 

Σημειώνεται πως οι αυξήσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από εκείνες τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση στις κύριες συντάξεις, μέσω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης, ιδίως για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης (πχ άνω των 30, 35, 40 ανάλογα με το σενάριο το οποίο θα επιλεγεί).
 

Πηγή: capital.gr