Πηγές ΥΠΟΙΚ: Δεν θα γίνει περαίωση – παράθυρο για μειώσεις φόρων στα ακίνητα

214

Της Δήμητρας Καδδά 

“Ούτε ήταν ούτε είναι πρόθεσή μας να υπάρξει περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων” δήλωσε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στα σχετικά σενάρια που κυκλοφορούσαν τελευταία. 

Η ίδια πηγή εξέφρασε επίσης την αντίθεση της κυβέρνησης σχετικά με τις προτάσεις που συζητούνται σε επίπεδο Eurogroup περί ενός “πράσινου φόρου”. “Είμαστε πολύ αντίθετοι” σε αυτές τις προτάσεις περί ενός “πράσινου φόρου (σ.σ. δηλαδή στις αερομεταφορές) αλλά και σε φορολόγηση της ναυτιλίας” δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή του υπουργείου Οικονομικών. 

Επιπρόσθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μείωση στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας το 2020. Όπως είπε χαρακτηριστικά η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα φανεί αν υπάρχει το περιθώριο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. 

“Έχω την αίσθηση ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος” από την εν λόγω άσκηση, σημείωσε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα υπάρξει επί τα χείρω αλλαγή στις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει. 

Κρατικά φέσια 

Σε ό,τι αφορά τα κρατικά φέσια, προ δυο ημερών εστάλη στους θεσμούς το νέο κείμενο προθέσεων για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες. Βασικό μέλημα του μηχανισμού που δημιουργείται είναι να μην προκύπτουν νέες οφειλές, όπως συμβαίνει σήμερα, σημείωσε η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν απαιτείται  νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή του μηχανισμού. 

Η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα υπόλοιπα εκκρεμή προαπαιτούμενα ούτως ώστε να υπάρξει συμφωνία για την 4η αξιολόγηση, αναφέρθηκε στην εγγύηση του δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι το νομοσχέδιο για τις τράπεζες θα κατατεθεί στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, αλλά αφού κοινοποιηθεί στην ΕΕ και λάβει γνωμοδότηση από την ΕΚΤ. Ανέφεραν ότι το σχέδιο “Ηρακλής” έχει μεν διάρκεια 18 μήνες, ωστόσο μπορεί  να επεκταθεί καθώς και να γίνουν βελτιώσεις αν κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του κριθεί πως είναι απαραίτητο. 

Επαφές με επενδυτές 

Για τις συζητήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ διευκρινίστηκε πως δεν υπήρχε καμία αναφορά από πλευράς Ταμείου σε αφορολόγητο και συντάξεις. 

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα επαφών με επενδυτές και οίκους αξιολόγησης οι οποίες συνεχίζονται και στην Αθήνα καθώς σήμερα και αύριο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών έχει ανάλογες συναντήσεις. 

Πηγή: capital.gr