Ο αστικός θρύλος του Τζιμ Μόρισον στα Αναφιώτικα και άλλες ιστορίες

319

Στην καρδιά της Αθήνας, μία ανάσα από την βουή των πιο κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας, υπάρχει μία γειτονιά αρκετά διαφορετική. Λευκά, στενά, πλακόστρωτα σοκάκια, χαμηλά σπίτια, χρωματιστά παράθυρα, βουκαμβίλιες, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό αυτού του «κυκλαδίτικου νησιού», στην βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας.

Πρόκειται για τα Αναφιώτικα που αποτέλεσαν και αποτελούν ακόμη, μία ξεχωριστή νότα αρχιτεκτονικής, ιστορίας, και πολιτισμού για τους Αθηναίους.

Από την Βουγιουκλάκη στον Τζιμ Μόρισον και από τον «Αντωνάκη» στους Beatles 

Τα Αναφιώτικα αποτελούν πεδίο μύθων και θρύλων στο πέρασμα των χρόνων αλλά και τόπος όπου γυρίστηκαν πολλές ελληνικές ταινίες. Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι τα Αναφιώτικα συνδέθηκαν με τη ροκ μουσική αλλά και με τους χίπηδες. Η συνοικία αποτέλεσε καταφύγιο πολλών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο διακινείται ο αστικός μύθος ότι για κάποιο διάστημα είχε διαμείνει εκεί ο μουσικός θρύλος των Doors, Τζιμ Μόρισον.

«Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τα Αναφιώτικα συνδέθηκαν με την ροκ μουσική, καθώς πάρα πολλοί νέοι νοίκιαζαν μικρά σπίτια στην περιοχή μιας και στην Πλάκα χτυπούσε τότε η καρδιά της νυχτερινής Αθήνας, οπότε τους βόλευε να μένουν εκεί. Ο Δημήτρης Πουλικάκος, η Φλέρυ Νταντωνάκη αλλά και ο μουσικός Γιώργος Γαβαλάς, ήταν μερικοί από τους καλλιτέχνες που διέμεναν για ένα διάστημα στα Αναφιώτικα. Έτσι συνδέθηκαν με την ροκ μουσική. Αλλά και ξένοι καλλιτέχνες έρχονταν εδώ. Μάλιστα όπως λέει ο Στέλιος Ελληνιάδης τα τρία μέρη που προτιμούσαν στην Ελλάδα, ήταν τα Μάταλα, η Ίος και τα Αναφιώτικα», δήλωσε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Κώστας Στοφόρος, κατά τη διάρκεια περίπατου που διοργανώθηκε στ Αναφιωτκα.

Σε ένα πολύ στενό δρομάκι που με δυσκολία χωρούν να περάσουν δύο άτομα δεσπόζει ένα χαμηλό σπίτι με μπλε παράθυρα και μία σιδερένια σκάλα. Πρόκειται για το σπίτι που φημολογείται ότι πέρασε μερικούς μήνες της ζωής του, ο Τζιμ Μόρισον.

«Υπάρχει μαρτυρία κατοίκων ότι έζησε εδώ ο Τζιμ Μόρισον το διάστημα 1969-1971. Η πληροφορία όμως δεν είναι διασταυρωμένη. Το 1971 πέθανε στο Παρίσι και σε εκείνο το διάστημα έζησε στην Ευρώπη. Ίσως έζησε στην Ελλάδα, αλλά βασιζόμαστε σε προφορικές μαρτυρίες, οπότε αποτελεί έναν θρύλο», αναφέρει ο κ. Στοφόρος.

Από τα Αναφιώτικα είχαν περάσει και οι θρυλικοί Beatles, τον Ιούλιο του 1967, όταν είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος τους Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Σύμφωνα με τον κ. Στοφόρο , εκείνη την περίοδο οι Beatles, ταξίδεψαν στους Δελφούς, στην Αράχωβα και στην Ιτέα, καθώς επίσης και στην Εύβοια και στην Σκιάθο. Οι φήμες της εποχής μάλιστα έλεγαν ότι είχαν έρθει στην Ελλάδα για να αγοράσουν ένα νησί, κάτι το οποίο δεν συνέβη λόγω της πολιτικής κατάστασης που βρισκόταν η χώρα τότε.

Ισχυρή παρουσία στην περιοχή είχε και ο παλαιός ελληνικός κινηματογράφος. Συγκεκριμένα, τα πλάνα για το τραγούδι «Υπομονή» στην ταινία «Διπλοπενιές» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ φαίνεται πως γυρίστηκαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ενώ στην οδό Τριπόδων βρίσκεται το σπίτι όπου διέμεναν οι πρωταγωνιστές στην ταινία αυτή.

Απέναντι ακριβώς βρίσκεται το σπίτι ενός άλλου κινηματογραφικού ζευγαριού: του Αντωνάκη και της Ελενίτσας, από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο ανασκαφών. Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη από το υπουργείο πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 50 σπίτια εκεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr