Ακτινίδιο: Άγγιξαν τα 70 λεπτά οι πρώτες συμφωνίες σε Πιερία και Λάρισα

528

Με καλούς οιωνούς ανοίγει η φετινή αυλαία για το ακτινίδιο, που επισήμως άνοιξε στις 15 του μήνα, καθώς τόσο τα χαρακτηριστικά της παραγωγής όσο και τα μηνύματα που φτάνουν από την αγορά διαμορφώνουν το κατάλληλο τοπίο για μια σεζόν με θετικό πρόσημο. Ήδη, οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί φτάνουν στις διάφορες περιοχές τις καλλιέργειες μέχρι τα 70 λεπτά για τα μεγάλα νούμερα, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει αγοραστεί πριν από τη συγκομιδή, καθώς οι εξαγωγείς σπεύδουν να εξασφαλίσουν τα τονάζ που ζητούν οι αγορές.

Στην Καβάλα τα πρώτα φορτία πήραν πριν από δύο ημέρες τον δρόμο για τους προορισμούς του εξωτερικού, στην Αρτα συγκομίζονται επιλεκτικά από τα νέα δέντρα οι πρώτοι καρποί που πληρούν τις προδιαγραφές των 6,2 brix. Μετά τις 23 Οκτωβρίου υπολογίζουν ότι θα αρχίσουν να συγκομίζουν στην Πιερία, ενώ στα τέλη του μήνα θα κόψει ο Πυργετός.

Στα περσινά επίπεδα η παραγωγή στην Πιερία

Μετά τις 23 Οκτωβρίου εκτιμά ότι θα είναι αρκετά ώριμα τα ακτινίδια στην Πιερία ο διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών Ζευς Ακτινίδια, Ζήσης Μανώσης. «Τα brix είναι ακόμα χαμηλά στα κτήματα των μελών μας, όπου μετρήσαμε.

Πάντως, τα φορτία των δέντρων είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, ίσως και λίγο χαμηλότερα, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο. Αυτό, όμως, θα αντισταθμιστεί από τις φυτεύσεις που μπαίνουν για πρώτη φορά φέτος στην παραγωγή. Ο μέσος όρος απόδοσης υπολογίζεται στους 2,5 τόνους/στρέμμα με το μέγεθος των καρπών, επίσης, λίγο μικρότερο από πέρσι. Τα μεγέθη των 100 γραμμαρίων θα είναι λιγότερα», εκτίμησε, μιλώντας στην «ΥΧ». Τα μηνύματα από την αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θετικά και οι τιμές, για τις οποίες γίνεται λόγος, όπως είπε, κυμαίνονται στα 60-70 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς.

Τέλος, στις 29 Οκτωβρίου θα αρχίσουν να κόβουν οι ακτινιδοπαραγωγοί στον Πυργετό της Λάρισας. «Η ποιότητα των καρπών είναι πολύ καλή και σχεδόν όλος ο Πυργετός έχει καλά μεγέθη. Τα ακτινίδια τις περιοχής έχουν πουληθεί ήδη στα 60-70 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού».

Πηγή: ypaithros.gr