«Εμπόλεμη» κατάσταση στο ΤΑΠ

244

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Αλλη μία περίοδο αναταράξεων διανύει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Ενώ δύο πορίσματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ένα της ΕΔΕ για την απάτη με μεταφορική εταιρεία που συνεργαζόταν με τον Οργανισμό και ένα δεύτερο, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναφέρεται στον τομέα εσόδων και εξόδων του Ταμείου, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως καταγγελίες για φραστικά επεισόδια ανάμεσα στη διοίκηση, την οποία ασκεί η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και στους υπαλλήλους. Το ήδη βαρύ κλίμα επέτεινε με δηλώσεις της χθες η πρώην πρόεδρος του ΤΑΠ, Παρασκευή Σιδηροπούλου.

Σε μακροσκελή επιστολή της εκφράζει την πικρία της για όσα συμβαίνουν στο ΤΑΠ, την ανησυχία της για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου, επιχειρεί έναν απολογισμό της επτάμηνης θητείας της και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι επί των ημερών της διοίκησής της «εντοπίστηκαν τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί με συνολικό υπόλοιπο 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν είχε απεικονιστεί ποτέ στο λογιστικό σύστημα του ΤΑΠ, καθώς και καμία κίνηση από το άνοιγμά τους (το οποίο είχε λάβει χώρα δεκαετίες πριν), και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έλεγχό τους από τους αρμόδιους φορείς». Με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας τον περασμένο Ιούλιο, «υπήρξε έγγραφη ενημέρωση από εμένα προς τη νέα υπουργό για τα θέματα του ΤΑΠ. Παρά τα συνεχή έγγραφα και προφορικά αιτήματά μου για συνάντηση μαζί της, αυτά δεν έγιναν ποτέ αποδεκτά. Αντιθέτως, η επικοινωνία με εμένα περιοριζόταν στην υπόδειξη των θεμάτων που θα συζητηθούν, επιλέγοντας με δικά της κριτήρια από τα έγγραφα των ημερησίων διατάξεων που απέστειλα».

Υποστηρίζει ότι «η ευθύνη για τα προβλήματα που ανέκυψαν από τις 10 Ιουλίου και μετά δεν βαρύνει τη διοίκησή μου» και ότι ενώ η ηγεσία του ΥΠΠΟ είχε ενημερωθεί εγγράφως για τη λύση που δόθηκε στο ζήτημα των μεταφορών προϊόντων προς τα πωλητήρια, ανακοίνωσε ότι «υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορική». Για το θέμα της λειτουργίας των αναψυκτηρίων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, «το ζήτημα της εκμίσθωσής τους απασχολεί και ερευνάται από την Εισαγγελία και το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και η νυν πολιτική ηγεσία είχε ενημερωθεί διά σχετικού εγγράφου μου».

Αναφορικά με τους ελέγχους σημειώνει ότι «όλα τα πορίσματα όλων των ελέγχων έχουν δοθεί στα αρμόδια προς έλεγχο όργανα. Για τον πειθαρχικό έλεγχο υποθέσεων, η διοίκησή μας, δεδομένου του φόρτου εργασίας της μοναδικής νομικού του Ταμείου, αποφάσισε την ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο, η οποία σταμάτησε κατόπιν σχετικής εντολής από το Γραφείο Υπουργού. Αξίζει να επισημανθεί ότι η εμπιστευτικότητα των εγγράφων σίγουρα δεν επιτρέπει την ανάδειξή τους. Για το θέμα του πορίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν ληφθεί αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου προς υλοποίηση των συστάσεών του από τις υπηρεσίες του ΤΑΠ, ενώ πέραν αυτού εκκρεμούν επιπλέον έλεγχοι για τα αναψυκτήρια και για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ταμείου, για τους οποίους δεν είχε απεικονιστεί καμία κίνηση στο λογιστικό σύστημα από το άνοιγμά τους, ζήτημα το οποίο ανέδειξε η δική μας διοίκηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τα έτη 2014-2016 προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι σε δείγμα 31.105.367 ευρώ δεν κατέστη εφικτό να διασταυρωθεί το ποσό των 2.306.508 ευρώ. Οσο για το πόρισμα της ΕΔΕ, προκύπτει ότι παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο για περαιτέρω διερεύνηση 20 υπάλληλοι.

Πηγή: kathimerini.gr