Το ναυάγιο των Αντικυθήρων ακόμη ταράζει τα νερά

277

«Επέστρεψε», αν και άργησε, η έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, για να ολοκληρώσει ό,τι άφησε πίσω της η ανασκαφική περίοδος του 2017. Η σωστική και διαγνωστική επιχείρηση ανέσυρε από τον βυθό πέντε σάκους με άμμο που είχαν παραμείνει από τις προηγούμενες επιχειρήσεις, μέσα στους οποίους εντοπίστηκαν οστά, πυρήνες (μάλλον) ελιάς, χάλκινα καρφιά και τμήμα ξύλου από το πλοίο και ένας μπρούντζινος δακτύλιος άγνωστης προς το παρόν χρήσης. Ακόμη, ανελκύστηκαν τμήματα αμφορέων, βάσεις, λαιμοί και σώματα σωζόμενα από την κοιλία του αγγείου ώς τη βάση, προερχόμενα από την Κω και την Κάτω Ιταλία, ενώ ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκε, μας πληροφορεί το ΥΠΠΟ, και ένα σιδερένιο στέλεχος με κυκλική απόληξη. Εντοπίστηκε, επίσης, ένας άγνωστος τύπος αμφορέα ο οποίος μεταφέρθηκε, όπως και όλα τα υπόλοιπα ευρήματα, στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την ανάλυση και ταύτισή του.


Ανέλκυση φορτίου κεραμικής από το ναυάγιο των Αντικυθήρων στο ερευνητικό πλοίο «Typhoon», του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Αγγελική Σίμωσι, και επιστημονικό υπεύθυνο τον δρα Γεώργιο Κουτσουφλάκη, προχώρησε επίσης σε νέα οριοθέτηση του ναυαγίου και φωτογραφική τεκμηρίωση του περιβάλλοντος χώρου. Το Ιδρυμα Λασκαρίδη, που υποστηρίζει την έρευνα από το ξεκίνημά της, παραχώρησε το πλοίο «Typhoon» για τις ανάγκες της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά δύτες του Λιμενικού Σώματος και αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.


Ο Γ. Κουτσουφλάκης και η συντηρήτρια Χ. Φουσέκη εξετάζουν ευρήματα.

Η έρευνα διενεργήθηκε στην εκπνοή του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα», που ξεκίνησε το 2014 υπό τη διεύθυνση της κ. Σίμωσι, αλλά με διαφορετική καταδυτική ομάδα, αποτελούμενη από Ελληνες και ξένους επιστήμονες και κύριο συνεργαζόμενο ερευνητή τον αρχαιολόγο Μπρένταν Φόλεϊ. Μέχρι το 2017 η έρευνα υλοποιούνταν ομαλά και τα εντυπωσιακά ευρήματα παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στο Ιδρυμα Λασκαρίδη. Ωστόσο, τον Μάιο του 2018, δεν έγινε η προγραμματισμένη κατάδυση στο ναυάγιο, καθώς στο εσωτερικό της ομάδας σημειώθηκε μια μεγάλη ρήξη με επίκεντρο το πρόσωπο του κ. Φόλεϊ. Αφορμή ήταν η ενδεχόμενη χρήση του οπτικοακουστικού υλικού της έρευνας σε ένα ντοκιμαντέρ, ενώ διατυπώθηκαν και προβληματισμοί για αμφισβητήσεις της πατρότητάς της. Κάποιοι μίλησαν τότε για «οικειοποίηση της έρευνας» από ξένους συνεργάτες, αν και ήταν πάντα σαφές ότι η έρευνα και τα παράγωγά της ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού.


Η διευθύντρια της έρευνας, δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι, στο ναυάγιο.

Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα διεκόπη, η ομάδα πρακτικώς διαλύθηκε, ενώ η κ. Σίμωσι μετακινήθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Εναλίων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, παραμένοντας όμως στη διεύθυνση των Αντικυθήρων.

Μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου φαινόταν ότι η έρευνα είχε και η ίδια «ναυαγήσει». Ωστόσο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την 1η Οκτωβρίου, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ του αιτήματος της κ. Σίμωσι για συνέχιση της έρευνας στο ναυάγιο. Τώρα πρέπει να προχωρήσει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ενώ το ΥΠΠΟ φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει σε δεύτερο πενταετές πρόγραμμα με αφετηρία τον Μάιο του 2020. Πάντως, έναν αιώνα μετά την ανακάλυψή του, το ναυάγιο των Αντικυθήρων ακόμη ταράζει τα νερά.

Πηγή: kathimerini.gr