Το Ιδρυμα «Σύλβια Ιωάννου» και το Χαροκόπειο ζωντανεύουν το παρελθόν της Κύπρου

270

Ο καθηγητής του Χαροκοπείου Χρίστος Χαλκιάς επί το έργον.

Το Ιδρυμα «Σύλβια Ιωάννου» κλείνει φέτος δέκα ολόκληρα χρόνια ζωής, μέσα στα οποία είχε αξιοζήλευτα πεπραγμένα. Εχει δώσει 28 υποτροφίες για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Ελληνες και Κυπρίους φοιτητές, έχει διοργανώσει διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει αξιοζήλευτες εκδόσεις. Παράλληλα, προχώρησε στην ίδρυση της έδρας ανθρωπιστικών σπουδών «Σύλβια Ιωάννου», ένα διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Υπάρχουν όμως και άλλες δράσεις του Ιδρύματος, που αφορούν τη γενναιόδωρη και απρόσκοπτη διάχυση της γνώσης για την ιστορία και τη γεωγραφία της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου. Οχι μόνο για τους μελετητές και τους φοιτητές, αλλά κυρίως για το ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια αποστολή ειδικής δυσκολίας, αν σκεφθεί κανείς ότι η «εκκίνηση» για τις δράσεις αυτές γίνεται από το μοναδικό corpus της συλλογής που συγκρότησε η ιδρύτρια από το 1974 μέχρι σήμερα: 3.000 βιβλία και χειρόγραφα για την αρχαιολογία, τον περιηγητισμό, την πολιτική και τον πολιτισμό, από τον 15ο μέχρι και τον 20ό αιώνα, καθώς και 800 λυτούς χάρτες από την ίδια περίοδο, πάντα για τη νήσο Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.


Γκραβούρα που απεικονίζει την Αμμόχωστο.

Ολα αυτά τα τεκμήρια είναι «λαλίστατα» στους ειδικούς, οι οποίοι αμέσως διακρίνουν τον πλούτο τους. Για τα κοινά μάτια, όμως, παραμένουν απρόσιτα, με καλά κλειδωμένα όλα τα μυστικά τους. Το Ιδρυμα, λοιπόν, πραγματοποίησε μία σειρά από ερευνητικά προγράμματα, τα οποία είχαν ως σκοπό να αποδώσουν, σε όσους ενδιαφέρονται, αυτά τα στοιχεία με τρόπο εύληπτο. Αρωγός στην προσπάθεια στάθηκε τα τελευταία χρόνια το τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μαζί με το οποίο εκπονήθηκαν δύο προγράμματα. Το πρώτο στηρίχθηκε στην ψηφιακή αξιοποίηση του γνωστού χάρτη τοπογραφικής ακρίβειας που έφτιαξε ο Κίτσενερ το 1885, χάρη στον οποίο αντλεί κανείς πολλά στοιχεία για την αστική και αγροτική ζωή τού πληθυσμού εκείνης της περιόδου. Τα αποτελέσματα του δεύτερου προγράμματος παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Χαροκόπειο από τον επιστημονικό υπεύθυνο του εγχειρήματος, καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας, Χρίστο Χαλκιά.

Εχει τίτλο «Αναπαραστάσεις της παράκτιας ζώνης της Κύπρου μέσα από τομές ιστορικών χαρτών και άλλες απεικονίσεις». Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή με ελεύθερη πρόσβαση, που θα προωθηθεί σε σχολεία και δίνει τη δυνατότητα να «ταξιδέψει» κανείς στο παρελθόν του νησιού μέσα από πλούσιο εικονογραφικό περιεχόμενο, να το γνωρίσει καλύτερα και κυρίως, να το συγκρίνει με τη σημερινή πραγματικότητα.

Πηγή: kathimerini.gr