Ραντεβού κυβέρνησης – “θεσμών” στις Βρυξέλλες σε 10 μέρες για “μείωση” πλεονασμάτων μέσω επενδύσεων

245

Της Δήμητρας Καδδά

Στη σύνοδο του Euroworking Group που θα λάβει χώρα στις 30 Οκτωβρίου σχεδιάζεται -σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές- να τεθεί επί τάπητος το θέμα της αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων, ούτως ώστε αντί να οδεύσει το ποσό στη μείωση του χρέους να δαπανηθεί  για “συμφωνημένες επενδύσεις”. Ο λόγος για την πρώτη έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ουσιαστικά, αν ληφθεί σχετική απόφαση, δεν πρόκειται να αλλάξει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό που θα γίνει είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω κέρδη αξίας έως 1,2 δισ. ευρώ για επενδύσεις χωρίς να προκληθεί “βάρος” στον προϋπολογισμό (θα εγγραφούν ως έσοδο και θα αντισταθμισθούν με ισόποση δαπάνη για επενδύσεις).

Το εν λόγω ζήτημα βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Όσο για τον μεγάλο στόχο της άμεσης μείωσης των πλεονασμάτων, η συζήτηση προς το παρόν προσδιορίζεται για το 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και οι υπόλοιποι “θεσμοί” φέρεται να είναι θετικά διακείμενοι σε μια αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και σε επίπεδο κρατών-μελών. Για αυτό και η συζήτηση στο Euroworking Group θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς το τελικό στόχο της τελικής μιας συμφωνίας στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές ζυμώσεις συνεχίζονται τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ.: η οποία θα παραμείνει στην παρούσα σύνθεσή της και τον Νοέμβριο) όσο και στην… άλλη άκρη του Ατλαντικού.  Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χθες συναντήθηκε με τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σήμερα έχει ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ (καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία αποπληρωμής του δανείου αλλά και ολοκληρώνεται η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα). Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα επίσημα ραντεβού και τις επενδυτικές επαφές, λαμβάνουν χώρα και παράλληλες άτυπες συναντήσεις με θεσμούς και πολιτικούς παράγοντες.

Στήριξη στις διαπραγματεύσεις παράσχει και η θέση των “θεσμών” ότι στον προκαταρκτικό έλεγχο που έλαβε χώρα για τον Ελληνικό Προϋπολογισμό του 2020 δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό. Ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι θα υλοποιήσει κατά γράμμα και τα υπόλοιπα βήματα αναφορικά με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

Η διαδικασία

Στο Euroworking Group της 30ης Οκτωβρίου η ελληνική πλευρά θα συζητήσει με τους “θεσμούς” και με τους εκπροσώπους των κρατών-μελών για το πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί ο σχετικός όρος της συμφωνίας του 2018 για “συμφωνημένες επενδύσεις”. Μία ακόμη ευκαιρία για πολιτικές επαφές θα λάβει χώρα στο EuroWorking Group του  Νοεμβρίου, που θα προετοιμάσει την πολιτική Σύνοδο του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τότε αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η συνολική συμφωνία αναφορικά με την επίτευξη των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης (μαζί με την επικύρωση του Προϋπολογισμού του 2020). Με αυτή την απόφαση δίνεται η εντολή στον ESM για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης κερδών ομολόγων αξίας περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ (αποδέσμευση μπορεί να γίνει δύο φορές ετησίως και έτσι συνολικά το ποσό που αναλογεί σε ετήσια βάση είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ).

Με βάση την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, το ποσό καταλήγει σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Αυτήν τη φορά το σύνολο (ή μέρος του ποσού) θα υποβληθεί αίτημα να οδεύσει σε “συμφωνημένες επενδύσεις”. Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των “θεσμών” θα συνεχισθούν με την ελληνική πλευρά θα επιθυμεί τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.

Πηγή: capital.gr