Ο ΕΟΣ Βροντούς σας προσκαλεί σε έναν ιστορικό περίπατο στα λημέρια του Γιαγκούλα

624

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς Ολύμπου σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγίου Σπυρίδωνα, καλεί τα μέλη και τους φίλους του, για πεζοπορία στον Όλυμπο, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στη διαδρομή: Μαστορούλι 1.000μ )- Ελάτος ( 1.550μ ) – Κλεφτόβρυση ( 1. 350 μ) με τελικό προορισμό τα λημέρια της συμμορίας του Φώτη Γιαγκούλα. .

Υψομετρική Διαφορά :550μ.
Συνολικό Μήκος: 5 χμ.+ 5χμ.
Συνολική Διάρκεια διαδρομής: 2.5 +2.5
Βαθμός Δυσκολίας: Α+

Βαθμός Δυσκολίας Α: Εύκολες πεζοπορικές διαδρομές, διάρκειας, μέχρι περίπου 6 ωρών στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι. ( για την Κυριακή θέλει προσοχή, το τελευταιο κομμάτι από την Κλεφτοβρυση μέχρι το λημέρι του Γιαγκουλα…)

Αφετηρία και ώρα αναχώρησης:
το μικρό ξωκλήσι των Αγ. Αποστόλων, όπου βρίσκονται και τα γραφεία του ΕΟΣ Βροντούς, τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά της Βροντούς, στο δρόμο προς τον Όλυμπο, με ώρα αναχώρησης 7.45πμ . Φροντίστε να είστε εκεί τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα. Στην συνέχεια θα μεταβούμε οδικώς, ακολουθώντας το χωματόδρομο (κατάλληλος μονάχα για αγροτικά και 4χ4 αυτοκίνητα ) που οδηγεί μετά από 6 χμ. στη θέση Μαστορούλι), αφετηρία της διαδρομής μας. Οι σύλλογοι θα διαθέσουν μεταφορικά μέσα, δίνοντας προτεραιότητα στα μέλη τους.

Κόστος συμμετοχής:
για τα μη μέλη και όσων η συνδρομή έχει λήξη, το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ. Όσοι θέλουν μπορούν κάθε Κυριακή να εγγράφονται στο σύλλογο με ετήσια συνδρομή 15 ευρώ. Επίσης παρακαλούνται τα παλιά μέλη των οποίων η συνδρομή έχει λήξει να την τακτοποιήσουν άμεσα. Για να επιβιώσει ο σύλλογος που όλοι αγαπάμε …

Εξοπλισμός :
σακίδιο ημέρας, μποτάκια πεζοπορίας, παγούρι νερού 1 λ. ,μακρύ παντελόνι πεζοπορίας, δύο μπλουζάκια, ζακέτα, κολατσιό, φαρμακείο , φωτογραφική μηχανή.

Αρχηγοί ανάβασης : το ΔΣ του ΕΟΣ Βροντούς . Πληροφορίες 6973804843.

ΥΓ : Κατά την διάρκεια και στο τέλος της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθούν εργασίες …

 

Ο Φώτης Γιαγκούλας σκοτώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1925 σε συμπλοκή που κράτησε 8 ώρες με χωροφύλακες στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου. Μαζί του σκοτώθηκε και ο εκλεκτός συνεργάτης του, Πάνος Μπαμπάνης. Επίσης, σκοτώθηκε ο λήσταρχος Τσαμήτρας και ο χωροφύλακας Κωνσταντίνος Σαλιώρας.

Τα κεφάλια των ληστών εκτέθηκαν σε κοινή θέα στην Κατερίνη, επάνω σε ένα κοντάρι μπροστά στο κτήριο του δικαστηρίου για να φοβίσουν έτσι τον κόσμο.

Ο Βασίλης Τζανακάρης στο βιβλίο του «Όταν σκοτώνεται ο απέθαντος» περιγράφει τη στιγμή που ο μοίραρχος Μανώλης Πετράκης ζήτησε να κόψουν το κεφάλι του Γιαγκούλα. «”Τι τους κοιτάτε, μωρέ, και δεν τους παίρνετε τα κεφάλια; Περιμένετε να ζωντανέψουν; Πάει τέλειωσε μ’ αυτούς, κόψτε τα να τελειώνουμε!” βρυχήθηκε ο μοίραρχος Μανώλης Πετράκης. Είχε στραβώσει το πηλήκιο με το έμβλημα της Δημοκρατίας που φορούσε και τα γαλόνια στα μανίκια της στολής του ήταν γεμάτα σκόνη και καπνιά.

Οι μπότες του ήταν άβαφες, βρόμικες, γδαρμένες κι ο ίδιος έδειχνε ανήσυχος. Κάθε τόσο χτυπούσε τα πόδια του στις πέτρες να διορθώσει ό,τι μπορούσε να διορθωθεί από την τσαλακωμένη του εμφάνιση κι έριχνε άγριες ματιές κατά το μέρος του πισθάγκωνα δεμένου Λεωνίδα Μπαμπάνη που τον φύλαγαν δυο χωροφύλακες. Οι περισσότεροι από τους άντρες του αποσπάσματος τον κοιτούσαν σιωπηλοί. Δεν ήταν ό,τι πιο εύκολο αυτό που ζητούσε ο καπετάνιος τους. Και μόνο που το σκέφτονταν, ιδιαίτερα κάτι νέα και πρωτόβγαλτα παλικαράκια, ανατρίχιαζαν. Στη διάρκεια της μάχης, ο Γιαγκούλας, απειλώντας θεούς και δαίμονες και βρίζοντας χυδαία τους διώκτες του, δήλωνε μεγαλόστομα πως ο Φώτης Γιαγκούλας σκοτώνεται αλλά δεν παραδίνεται στους καραβανάδες!

• Οι αναβάσεις/πεζοπορίες οργανώνονται με γνώμονα την
ασφάλεια των συμμετεχόντων και πάντα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ορειβασίας. Ιδιαιτέρως δίδεται έμφαση:

α. Στην ατομική ευθύνη.
Ο καθένας που συμμετέχει θα πρέπει να γνωρίζει ότι η δραστηριότητά του αυτή γίνεται σε περιβάλλοντα άγνωστα, όπου πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και η δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας μπορεί να μην είναι διαθέσιμη, γι αυτό με δική του ευθύνη αποφασίζει τη συμμετοχή του σε κάθε ανάβαση/πεζοπορία.

β. Στο ομαδικό πνεύμα.
Ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες απαιτείται συντροφικότητα και αλληλοβοήθεια από τα μέλη της ομάδας. Να είναι έτοιμα να συμβιβαστούν, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους και τις ικανότητες όλης της ομάδας. Οι ενέργειες του καθενός δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω του ούτε και το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ανάβασης/πεζοπορίας όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του αρχηγού, να είναι συνεργάσιμοι, η συμπεριφορά τους συντροφική και πολιτισμένη και να συμβάλουν στην ενότητα της ομάδας. Σε περίπτωση διαφωνιών ο αρχηγός έχει το δικαίωμα να ματαιώσει την ανάβαση/πεζοπορία και άπαντες οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφασή του.

Εάν ο αρχηγός κρίνει πως κάποιοι παράγοντες, π.χ. οι καιρικές συνθήκες, δεν συντελούν στην ομαλή και ασφαλή ολοκλήρωση της ανάβασης/πεζοπορίας, μπορεί να ακυρώσει ολόκληρη την ανάβαση/πεζοπορία ή το υπόλοιπο της ανάβασης. Η απόφασή του γίνεται άμεσα δεκτή από όλους και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.