Το Πατριαρχείο Μόσχας αντιδρά για το Ουκρανικό

180

Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα μνημονεύει πλέον τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο στην περίπτωση που ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μνημονεύσει τον Αρχιεπίσκοπο της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, κάτι που θα σημαίνει επίσημη αναγνώριση της νέας Εκκλησίας. Στο ίδιο πλαίσιο το Πατριαρχείο Μόσχας θα προχωρήσει σε διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με όσους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος συλλειτούργησαν ή θα συλλειτουργήσουν με εκπροσώπους των ουκρανικών «μη κανονικών σχισματικών», όπως λέει, κοινοτήτων.

Ειδικότερα, η απόφαση ελήφθη χθες από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσίας, μετά την απόφαση (το περασμένο Σάββατο) της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναγνωρίσει τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο και παραχώρησε την αυτοκεφαλία. Στην απόφαση του Φαναρίου αντιδρά η Μόσχα, και οι λόγοι δεν είναι μόνο εκκλησιαστικοί αλλά και γεωπολιτικοί.

Η επίσημη αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να γίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος από σήμερα θα βρίσκεται στην πόλη, όπως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Αύριο θα πραγματοποιηθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου και θα μνημονευθεί για πρώτη φορά ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αναμένεται να υπάρξει συλλείτουργο και με τον κ. Ιερώνυμο και έτσι να γίνει επισήμως η αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας καταλογίζει λάθος επιχειρήματα στον κ. Ιερώνυμο, και επισημαίνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έλαβε την απόφαση για την αναγνώριση του ουκρανικού αυτοκεφάλου άνευ ψηφοφορίας, παρόλο που υπήρξαν μητροπολίτες που διαφώνησαν με τη διαδικασία και τη λήψη απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος προσανατολίζεται σε έκτακτη σύγκληση της ΔΙΣ την επόμενη εβδομάδα, με συνεργάτες του να κάνουν λόγο για ιταμή ανάμειξη στα εσωτερικά της Εκκλησίας και αμφισβήτηση του Αρχιεπισκόπου.

Πηγή: kathimerini.gr