Πλήρης «άγνοια» για σύμβολα των ναζί και ρητορική μίσους

197

Ηταν η εποχή που δεν προσπαθούσαν να κρύψουν την ιδεολογία και τις επιδιώξεις τους. Σε παλιότερη συνέντευξή τους στο περιοδικό Resistance/Αντεπίθεση τα μέλη του συγκροτήματος Pogrom, στο οποίο συμμετείχε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, τόνιζαν ότι δημιουργήθηκαν «για να προπαγανδίζουν μέσω της μουσικής αξίες και ιδανικά του αγώνα» τους. «Η απέχθεια και το μίσος για τη σύγχρονη πραγματικότητα αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο μουσικό ύφος της μπάντας», ανέφεραν. Χθες, στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στάθηκε στον τίτλο ενός τραγουδιού τους: «Μίλα ελληνικά ή ψόφα».

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν θέλησε να απαντήσει. Είπε ότι τα τραγούδια του δεν έχουν ποινικό ενδιαφέρον για το δικαστήριο. Η πρόεδρος όμως επέμεινε. Τον ρώτησε εάν θυμάται μια συναυλία του 2005. Εκείνος αρχικά έκανε τον ανήξερο.

Οπως και μία ημέρα νωρίτερα στην απολογία του Ηλία Κασιδιάρη, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, μίλησε πιο λεπτομερώς. Είπε ότι στον χώρο της συγκεκριμένης συναυλίας υπήρχαν καλεσμένοι Γερμανοί ναζιστές, σημαίες της Βέρμαχτ, σήματα των SS και σβάστικες. Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να υπεκφύγει λέγοντας ότι έχει πάει σε πολλές συναυλίες με εθνικιστικά σύμβολα, τον κέλτικο σταυρό και τον μαίανδρο. Επειτα δήλωσε άγνοια. Δεν μπορούσε να θυμηθεί, είπε, το συγκεκριμένο γεγονός και πού είχε πάει πριν από 14 χρόνια.

Αντίστοιχα ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης ανέφερε στη χθεσινή απολογία του ότι δεν γνώριζε για τη σχέση της Χρυσής Αυγής με τον εθνικοσοσιαλισμό. Και αυτός δήλωσε πλήρη άγνοια παρά τα τόσα κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο υλικό της δικογραφίας και δείχνουν τη σχέση της οργάνωσης με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

Ο Κουκούτσης έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, αλλά, όπως υποστήριξε χθες, η απόφασή του να απομακρυνθεί δεν σχετίζεται με την ποινική δίκη, με την υπόθεση της δολοφονίας του Φύσσα ή κάποια άλλη εγκληματική ενέργεια. Χρησιμοποίησε ως υπερασπιστική γραμμή το γεγονός ότι η έδρα του βρίσκεται στη Μεσσηνία, για να δείξει στο δικαστήριο ότι ο ίδιος δεν είχε άμεση σχέση με την ηγεσία της οργάνωσης ή όσα συνέβαιναν στην Αθήνα, παρά την τότε βουλευτική του ιδιότητα. Ακόμη αρνήθηκε την ύπαρξη των ταγμάτων εφόδου, αλλά και τη στρατιωτικού τύπου εμφάνιση χρυσαυγιτών στον Μελιγαλά το 2013.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου αναμένεται να απολογηθούν οι Νίκος Μίχος, Κώστας Μπαρμπαρούσης και Νίκος Κούζηλος.

Πηγή: kathimerini.gr