Στοιχεία σοκ: 749 παιδιά ζούνε και εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

228

Δραματικά είναι τα στοιχεία για τα παιδιά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019 εντόπισαν 749 παιδιά να ζούνε στον δρόμο.

Το αντίστοιχο διάστημα του 2018 είχαν καταγραφεί 500 παιδιά.

Συγκεκριμένα, οι ομάδες του Streetwork της ΑΡΣΙΣ εντόπισαν:

·        612 ανήλικους πρόσφυγες σε κίνδυνο. Από αυτούς, οι 574 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που ζουν στο δρόμο.
·        137 παιδιά Ρομά από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κα την Ελλάδα.

Τα παιδιά στον δρόμο -σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το τμήμα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ- βρίσκονται εκτεθειμένα σε μορφές εμπορίας που αφορούν:

1.   Εργασιακή εκμετάλλευση (πολύωρη δουλειά σε βενζινάδικα, και χωράφια).
2.   Σεξουαλική εκμετάλλευση.
3.   Εξαναγκασμένη παραβατικότητα (παράνομα τσιγάρα, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση ανθρώπων, απαγωγές στο πλαίσιο της διακίνησης ανθρώπων).
4.   Εξαναγκαστικό γάμο.

Τα ασυνόδευτα ανήλικα

Η ΑΡΣΙΣ τονίζει ότι η συνθήκη αστεγίας ειδικά για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω εκμετάλλευση αυτού του ήδη εξαιρετικά ευάλωτου πληθυσμού παιδιών.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες σε συνθήκη αστεγίας αποτελούν στο σύνολό τους δυνητικά θύματα εκμετάλλευσης. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή διακινούνται από τρίτους και η στρατολόγησή τους καθίσταται εξαιρετικά πιο εύκολη σε σχέση με τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται σε ένα προστατευτικό πλαίσιο.

Τις περισσότερες φορές η διακίνηση και εκμετάλλευση βιώνεται από το παιδί, είτε πρόκειται για προσφυγόπουλο είτε για Ρομά ως μια κανονικότητα που του έχει επιβληθεί προκειμένου ή να επιβιώσει το ίδιο ή να συνδράμει στην επιβίωση της οικογένειάς του.

Οι συνεχείς και πολλαπλές κακοποιήσεις κι εκμεταλλεύσεις που έχουν υποστεί τα παιδιά στις χώρες καταγωγής τους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά και κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα συμβάλλουν στην παγίωση και αποδοχή των συνθηκών κακοποίησης κι εκμετάλλευσης τους.

Να σημειωθεί ότι για την καταπολέμηση του φαινομένου έχει συσταθεί ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς (Ε.Μ.Α.) για την προστασία θυμάτων εμπορίας ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών (Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων) και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), καθώς και η Εθνική Γραμμή 1107 για την καταγγελία φαινομένων εμπορίας.

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Αύριο, 18 Οκτωβρίου, η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ στο αθλητικό πάρκο «Γαλαξίας», στην οδό Καρακάση 19 (περιοχή Δελφών-Μαρτίου).

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διεξαχθούν φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ  της «ARSIS Football Club» και της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, φιλικός αγώνας μπάσκετ ΑΜΕΑ μεταξύ της «ARSIS Basketball Club» και της «Mega Alexandros 1994» Pilaias.

Επίσης θα διοργανωθούν, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης και τέχνης, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους με το κινητό σχολείο, αθλητικά εργαστήρια καθώς και μάθημα πρώτων βοηθειών, χορός και μουσική, ενώ θα υπάρχει και μπουφές.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν:

·        Ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
·        Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.
·        Η Ομάδα καλαθοσφαιριστών “Μέγας Αλέξανδρος 1994” Πυλαίας.
·        Η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καλαμαριάς.

Πηγή: tanea.gr