Σε πλήρη ετοιμότητα για τον χειμώνα με 70 μηχανήματα και 21.000 τόνους αλάτι η Περιφέρεια

412

Σε αυξημένη ετοιμότητα, παρότι αργεί να έρθει ο χειμώνας, βρίσκεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία παρήγγειλε, μέσω διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε 21.000 τόνους αλάτι για να καλυφθούν οι ανάγκες, όποτε προκύψουν στους επτά νομούς. Την ίδια ώρα… ξεσκουριάζει και ο στόλος των περίπου 70 αποχιονιστικών μηχανημάτων που έχει στη διάθεση της η Πολιτική Προστασία, ενώ αν παραστεί ανάγκη θα μισθωθούν και άλλα οχήματα από ιδιώτες.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο προϊστάμενος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, Μπάμπης Στεργιάδης, ο διαγωνισμός για την προμήθεια αλατιού, ολοκληρώθηκε και βγήκε ο ανάδοχος, ενώ η ποσότητα των 21.000 τόνων αλατιού, την οποία η ΠΚΜ θα παραλάβει τον Δεκέμβριο, θα χρησιμοποιηθεί για τρία χρόνια στις επτά περιφερειακές ενότητες.

Το κόστος αυτής της προμήθειας ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, ενώ η Οικονομική Επιτροπή της ΠΚΜ ενέκρινε στην τελευταία της συνεδρίαση το πρακτικό κατακύρωσης του διαγωνισμού που το προηγούμενο διάστημα. «Έχουμε απόθεμα 4.000 τόνων αλατιού από τον προηγούμενο χειμώνα, και αυτή τη φορά προμηθευόμαστε μεγάλη ποσότητα αλατιού για τα απόμενα τρία χρόνια, με στόχο να καλύψουμε τις ανάγκες που θα προκύψουν μέσα στο χειμώνα» ανέφερε ο κ. Στεργιάδης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο προγραμματισμός για κάθε χρονιά είναι επτά χιλιάδες τόνοι, ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης πολύ ακραίων φαινομένων και εξάντλησης των αποθεμάτων, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα προχωρήσει σε διαδικασία κήρυξης έκτακτης ανάγκης.

Συσκέψεις για να διαπιστωθεί η ετοιμότητα

Στο μεταξύ η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας προγραμματίζει μέσα στο Νοέμβριο συσκέψεις με τα κατά τόπους συντονιστικά όργανα αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων στις επτά περιφερειακές ενότητες (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Πιερία, Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα), προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ελλείψεις σε μηχανήματα.

«Οι συσκέψεις στους επτά νομούς θα γίνουν για να δούμε να υπάρχει ετοιμότητα για πλημμύρες και χιονοπτώσεις και τι ελλείψεις υπάρχουν, αν υπάρχουν στην κάθε μια από τις περιφερειακές ενότητες» επισήμανε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ.

Πηγή: makthes.gr