Παρέμβαση της Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου για την Οδηγία (ΕΕ) 2016/801

369

Η Βουλευτής, Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/801 στην ελληνική νομοθεσία, τόνισε τη σημασία της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, η οποία θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την είσοδο στη χώρα μας επιστημονικού προσωπικού με υψηλή εξειδίκευση και  τεχνογνωσία.

 

Επισήμανε ότι πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία έπρεπε να είχε ληφθεί ήδη από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας και να κινδυνεύει η χώρα μας με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ‘Δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα μας να πληρώνει συνεχώς πρόστιμα και χρηματικές ποινές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή’, τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Αναφέρθηκε ακόμα και στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι χάθηκε για τη χώρα μας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αν είχε προβλεφθεί στη Συνταγματική Αναθεώρηση η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα μπορούσε και ο κλάδος αυτός να εκτιναχθεί  στα ύψη.

 

Τέλος, για το θέμα των εσωτερικών άμισθων βοηθών που δεν ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου υποστήριξε ότι αφενός το ζήτημα αυτό δε συμπεριλαμβάνεται στα υποχρεωτικά πεδία ενσωμάτωσης αφετέρου ότι σε μία χώρα που πλήττεται από την ανεργία η εσωτερική άμισθη εργασία θα μπορούσε να αποτελέσει αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας.