Νέες εκκενώσεις καταλήψεων

186

Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκκενώσει 9 κατειλημμένα κτίρια από τα συνολικά 23 που τελούν υπό κατάληψη στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Συνέχεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων στα Εξάρχεια έδωσε χθες το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. Με το πρώτο φως της ημέρας, αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε δύο κατειλημμένα ακίνητα και απομάκρυναν από το εσωτερικό τους συνολικά 34 αλλοδαπούς.

Το πρώτο από αυτά βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσσού. Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία, στο εσωτερικό της οποίας βρέθηκε να κοιμάται ένας ρακένδυτος υπήκοος Μαρόκου. Το ακίνητο είχε καταληφθεί το 2016 και για την εκκένωσή του εκκρεμούσε παραγγελία του εισαγγελέα κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του ιδιοκτήτη του. Στο σπίτι βρέθηκαν δύο φυσίγγια και εις βάρος του αλλοδαπού σχηματίστηκε δικογραφία όχι μόνο για διατάραξη οικιακής ειρήνης, αλλά και για παράβαση του νόμου «περί όπλων».

Τον περασμένο Απρίλιο, άνδρες του Λιμεναρχείου Πειραιά είχαν πραγματοποιήσει έρευνα για ναρκωτικά στο σπίτι, μη γνωρίζοντας ότι βρισκόταν υπό κατάληψη. Κατά την αποχώρησή τους είχαν έρθει αντιμέτωποι με προτεταμένα όπλα κουκουλοφόρων, που είχαν ειδοποιηθεί για την αιφνιδιαστική έρευνα και περικύκλωσαν το ακίνητο. Οι άγνωστοι –μέχρι σήμερα– δράστες, αφού αφόπλισαν τους άνδρες του Λιμενικού, απελευθέρωσαν τη μία από τις δύο γυναίκες που είχαν προσαχθεί και επιπλέον τραυμάτισαν δύο από τους 8 λιμενικούς που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα.

Η έρευνα για το συμβάν ανατέθηκε στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και μάλιστα παραμένει μέχρι σήμερα σε εξέλιξη καθώς, μεταξύ άλλων, τα δύο όπλα των στελεχών του Λιμεναρχείου Πειραιά δεν έχουν βρεθεί. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ΕΔΕ που διέταξε το αρχηγείο του Λιμενικού για το περιστατικό. Ανατέθηκε στον «περιφερειάρχη» Αττικής του Σώματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ζήτημα ημερών η ολοκλήρωσή της. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν την ευθύνη της χθεσινής επιχείρησης διευκρίνισαν στην «Κ» ότι μετά τα γεγονότα του περασμένου Απριλίου οι επισκέψεις στο υπό κατάληψη ακίνητο ήταν πολύ περιορισμένες.

Η δεύτερη κατάληψη που εκκενώθηκε χθες το πρωί βρίσκεται στην οδό Σπύρου Τρικούπη 57. Στο παλιό ξενοδοχείο «Ονειρο», το οποίο πριν από αρκετά χρόνια είχε αναστείλει τη λειτουργία του, βρέθηκαν 33 αλλοδαποί υπήκοοι Ιράκ, Συρίας και Παλαιστίνης. Από αυτούς, 16 είναι άντρες, 9 γυναίκες και 8 ανήλικοι. Από το σύνολο των αλλοδαπών, 8 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ήταν ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Αλλοι 21 είχαν καταθέσει αιτήματα ασύλου και μεταφέρθηκαν σε ανοικτές δομές φιλοξενίας της Κορίνθου και του Λαυρίου, ενώ τέσσερις οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας. Οπως και το ακίνητο στην οδό Θεμιστοκλέους, το παλιό ξενοδοχείο τελούσε υπό κατάληψη από το 2016 και ο ιδιοκτήτης του είχε προβεί σε νομικές ενέργειες ζητώντας την εκκένωσή του.

Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκκενώσει 9 κατειλημμένα κτίρια από τα συνολικά 23 που τελούν υπό κατάληψη στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε επισημάνει ότι «τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

Πηγή: kathimerini.gr