«Μάχη καρδιάς» κατά του πλαστικού

209

«Τα στοιχεία του WWF μιλούν για 39 τόνους πλαστικού που πέφτουν κάθε χρόνο στη θάλασσα στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν είναι λιγότερα, μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη ρίψη πλαστικών στις θάλασσές μας; Θέλουμε να είναι εικόνα του μέλλοντός μας οι σωροί πλαστικών απορριμμάτων;».

Με υψηλούς τόνους και σηκώνοντας τη σημαία «μιας εκστρατείας καρδιάς», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως «για την κυβέρνηση η μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης αποτελεί προτεραιότητα, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Υποχρέωση»

Ο υπουργός ΥΠΕΝ, μάλιστα, τόνισε πως «η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας δεν θα γίνει με το στανιό, αλλά ως υποχρέωση απέναντι στη συνείδησή μας πρωτίστως. Γι’ αυτό και θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της Ε.Ε., που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε ένα χρόνο πιο πριν (Ιούνιος 2020)». Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε τη συνεργασία του υπουργείου με το Κοινωφελές Iδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο αναλαμβάνει τον «συντονισμό του διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση».

Ρόλο συντονίστριας στη συνολική αυτή προσπάθεια αναλαμβάνει η κ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Η κ. Κοσμοπούλου χαρακτήρισε τη συνεργασία υπουργείου – Ιδρύματος μία «κοινωνική ΣΔΙΤ» και τόνισε πως πρώτος στόχος είναι η υιοθέτηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης. Τόνισε μάλιστα πως, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ που είναι υπό τελική επεξεργασία, η ελληνική οικονομία έχει απώλειες 26 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της πλαστικής ρύπανσης, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της αλιείας και της ναυτιλίας.

Η όλη παρέμβαση της κυβέρνησης εντάσσεται στη συνολική προσέγγιση για την κυκλική οικονομία, την οποία παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης. Η βασική ιδέα είναι ο περιορισμός έως και η εξάλειψη των αποβλήτων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης σε άλλο κλάδο της οικονομίας.

Ο κ. Αραβώσης έκανε λόγο για τη «βιομηχανική συμβίωση», που θα ωθεί τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κλάδων και την επαναχρησιμοποίηση υλικών που μέχρι τώρα απορρίπτονται. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του γ.γ. σε περιβαλλοντικό τέλος στους δήμους, σε συνδυασμό με τη χρήση των πλαστικών, ιδέα όμως που δεν έχει γίνει αντικείμενο συγκεκριμένης επεξεργασίας, όπως σημείωσε.

Πηγή: kathimerini.gr