Γραμμή άρνησης από τους πρώην βουλευτές της ΧΑ στην πολύκροτη δίκη: «Δεν ξέρω, δεν είδα»

189

Με την απολογία  του Δημ. Κουκούτση που είχε εκλεγεί με τη ΧΑ, αλλά νωρίς ανεξαρτητοποιήθηκε, συνεχίστηκε η δίκη για την εγκληματική δράση μελών και στελεχών της. Ο πρώην βουλευτής κράτησε τη γραμμή των λοιπών πολιτικών στελεχών της ΧΑ ότι δεν έχουν σχέση με έκνομες δράσεις της οργάνωσης και ότι το κόμμα στο οποίο ανήκαν δεν είχε ανάμειξη με παράνομες δραστηριότητες.

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει γιατί κατηγορούμαι» ανέφερε απολογούμενος ο Δημ. Κουκούτσης που σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας.

Αναφέρθηκε στην ανεξαρτητοποίηση του από τη Χρυσή Αυγή το 2017, υποστηρίζοντας πως έγινε «καθαρά για προσωπικούς  λόγους και για λόγους πολιτικής πρακτικής», καθώς «έκρινα ότι είχαν εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο, όπως τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».

Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επανέλαβε τοποθέτησή του ότι ο Ιω. Λαγός ήταν «ό τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή». Ερωτώμενος από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη σχετικά με την επίμαχη δήλωσή του, ο Δημ. Κουκούτσης υποστήριξε ότι η περιφέρεια του Πειραιά ήταν μία περιοχή υποβαθμισμένη και «εκείνη την εποχή η δράση του, με το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές ήταν μη αμφισβητήσιμη».

Όσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατέθεσε ότι βρισκόταν στην Καλαμάτα και ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ, ωστόσο όταν επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία για λεπτομέρειες του απάντησαν πως δεν ήξεραν τί είχε συμβεί. Παράλληλα, καταφέρθηκε κατά των Μέσων Ενημέρωσης, γιατί «είπαν πράγματα για εμένα που ήταν εξωφρενικά», ενώ έπλεξε το εγκώμιο για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί. Είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας» είπε. 

Ο Δημ. Κουκούτσης ερωτήθηκε σχετικά με στρατιωτική δομή της οργάνωσης, την οποία και ο ίδιος φέρεται είχε επικαλεστεί σε δηλώσεις του. «Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε τη στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα» κατέθεσε, ενώ επιχειρώ όντας να εξηγήσεις προγενέστερες δηλώσεις του περί στρατιωτικής δομής είπε: «Όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή Αυγή εκείνη την εποχή»

Πρόεδρος: Είχατε πει για τάγματα εφόδου…

Κατηγορούμενος: Απαντούσα σε συγκεκριμένη ερώτηση. Εννοούσα περιφρούρηση.

Πρόεδρος: Σας ρώτησαν και για την ανθρωποκτονία Φύσσα τότε. Δεν έχει καμία ευθύνη η Χρυσή Αυγή, είχατε πει. Ήταν προϊόν συζήτηση ή προσωπική σας άποψη; Γιατί ήταν και εντελώς πρόσφατο χρονικά.

Κατηγ: Προσωπική μου άποψη ήταν. Αλλά και από συζητήσεις με τους βουλευτές, οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια.

Από την πλευρά του, ο Αρτ. Ματθαιόπουλος που επίσης απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν γνωρίζω καν ποιές είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται. Είμαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος».

Ο πρώην βουλευτής είπε πως το όνομα του Παύλου Φύσσα το άκουσε το βράδυ εκείνο, ενώ συνάντησε το Γ. Ρουπακιά πρωτη φορά μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν ξεκίνησε η δίκη το 2015. 

Τέλος, ο Αρτ. Ματθαιόπουλος αναφέρθηκε και στο συγκρότημά του «Πογκρόμ», καθώς ρωτήθηκε για το τραγούδι που εκτελούσαν με τίτλο: «Μίλα ελληνικά ή ψόφα». Αφού είπε ότι πρόκειται για διασκευή ενός αγγλόφωνου τραγουδιού, τόνισε: «Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τραγούδια. Αν τραγουδάω και αν διασκεδάζω, είναι δικό μου θέμα και δεν παρενέβη το νόμο».

Πηγή: kathimerini.gr