Ανησυχία για κλιμάκωση στο μεταναστευτικό

193

«Η δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας προβλέπει όσοι περνούν στα ελληνικά νησιά να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, να διεκπεραιώνονται με γρήγορο ρυθμό, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και είναι υποχρέωση της Ευρώπης να τους περιθάλψει και να τους δεχθεί πρόσφυγες, να μπουν στη διαδικασία ακόμα και της μετεγκατάστασης. Οι υπόλοιποι πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Οι ανεπάρκειες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού είναι η αιτία του προβλήματος που επί έτη προκαλεί ασφυξία στα κέντρα υποδοχής και στα νησιά, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, υπογράμμισε ευθέως ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος χθες στη Βουλή, δίδοντας ανοιχτά πλέον άλλη διάσταση στην εξελισσόμενη στο εσωτερικό της χώρας συζήτηση για το μείζον ζήτημα των καιρών. Την ίδια στιγμή, ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, σκιαγραφώντας εκ νέου τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι άπαντες, πολιτικός κόσμος και κοινωνία, θα πρέπει να συναινέσουν σε λύσεις αποσυμφόρησης, μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία κέντρων φύλαξης στην ενδοχώρα.

Η συζήτηση έγινε σε ειδική, κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου, αντικείμενο της οποίας ήταν τόσο ο απολογισμός των ευρωπαϊκών ενεργειών και της πολιτικής των κυβερνήσεων την περασμένη πενταετία, όσο και η αναζήτηση εκείνων των βημάτων που πρέπει να γίνουν, ενόψει του γεγονότος ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα θα είναι υπαρκτό στο προσεχές μέλλον, είτε λόγω συρράξεων είτε εξαιτίας των φαινομένων της φτώχειας ή της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, οι επισημάνσεις αφορούσαν κυρίως την πτυχή της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, ειδικώς ως προς την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αλλά και την υλοποίηση της γνωστής συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ελληνικές υποχρεώσεις. Οι αναφορές του Ελληνα επιτρόπου, αρμοδίου για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, ήταν αποκαλυπτικές:

«Κανονικά, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας στα νησιά. Η Δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας προβλέπει όσοι περνούν στα ελληνικά νησιά να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, να διεκπεραιώνονται αυτές οι αιτήσεις με γρήγορο ρυθμό, όσοι δικαιούνται διεθνή προστασία και είναι υποχρέωση της Ευρώπης να τους περιθάλψει και να τους δεχθεί ως πρόσφυγες, να μπουν στη διαδικασία ακόμα και της μετεγκατάστασης. Οι υπόλοιποι πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία. Και ενώ αυτοί που έχουν επιστραφεί είναι γύρω στους 1.300, θα έπρεπε ήδη αυτή τη στιγμή να είχαν επιστραφεί 35.000. Τι σημαίνει αυτό με αριθμούς; Οτι στα νησιά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος για να προσθέσει: «Το πρόβλημα οφείλεται στις ανεπάρκειες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. Δεν επιτρέπεται σε άλλες χώρες η διεκπεραίωση να γίνεται σε δεκαπέντε μέρες και εδώ να θέλει ένα χρόνο. Αρα, λοιπόν, έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Σε άλλες χώρες στήθηκαν τα hot spots σε δεκαπέντε μέρες, ενώ στην Ελλάδα χρειάστηκε ένας χρόνος».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο επικείμενο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, έκανε λόγο και για τις αντιδράσεις που καταγράφονται από τοπικές κοινωνίες και δημοτικές αρχές στην ενδοχώρα, τώρα που γίνεται συζήτηση για μεταφορά αριθμού προσφύγων μεταναστών από τα νησιά: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει. Δεν μπορεί η υπόλοιπη χώρα να βλέπει το θαλάσσιο σύνορο της χώρας να υφίσταται αυτές τις συγκεκριμένες πιέσεις και να λέει “όχι σε εμένα”. Διότι εάν πούμε αυτό, με ποια ισχύ και δύναμη θα μπορέσει η χώρα να απαιτήσει και να διεκδικήσει ανακατανομή του προσφυγικού βάρους στους Ευρωπαίους. Πώς ο δήμαρχος του Μάνχαϊμ θα δεχθεί 300 Σύρους από την Ελλάδα, εάν ο δήμαρχος της Κρύας Βρύσης δεν δέχεται ούτε έναν;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Πηγή: kathimerini.gr