16 Οκτωβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς

375

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύει στην βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με την βελτίωση της ενημέρωσης, και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος  ανακοπής, και στην χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 περίπου θύματα κάθε χρόνο. Οι ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε, στον δρόμο, την δουλειά ή στην άθληση ή κατά την διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας, η πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή σε ποσοστά, ένας στους δέκα ασθενείς που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή έχει πιθανότητες επιβίωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος. Για αυτό τον λόγο, είναι σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση πάνω σε θέματα καρδιακής ανακοπής και Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης μιας τόσο απλής διαδικασίας που όμως μπορεί να βοηθήσει ένα θύμα σε καρδιακή ανακοπή να επιβιώσει.

Να σώσει μια ζωή!

ΚΑΛΕΣΤΕ

Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να προσεγγίσετε. Ελέγξτε αν το θύμα ανταποκρίνεται. Εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω, ανυψώστε το πηγούνι και ελέγξτε για αναπνοή. Αν η αναπνοή δεν είναι φυσιολογική η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι απαραίτητη.

Καλέστε το 112 και αναφέρετε ότι το θύμα δεν αναπνέει, η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση ξεκίνησε και δηλώστε το όνομα σας και την τοποθεσία. Αν κάποιος έχει έρθει να βοηθήσει, ζητήστε του να φέρει έναν ΑΕΑ.

ΣΥΜΠΙΕΣΤΕ 

Τοποθετήστε την παλάμη του ενός χεριού σας στο κέντρο του θώρακα του. Τοποθετήστε το άλλο χέρι στην κορυφή και πλέξτε τα δάχτυλα σας.

Συμπιέστε τον θώρακα στον ρυθμό του “Stay in Alive” μέχρι να είναι διαθέσιμος ένας ΑΕΑ ή μέχρι να φτάσει εξειδικευμένη βοήθεια. Αν είστε εκπαιδευμένος δώστε δύο εμφυσήσεις διάσωσης για κάθε 30 συμπιέσεις, αλλιώς δώστε μόνο συμπιέσεις στον θώρακα.

Πιεστέ δυνατά, μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να προκαλέσετε κακό. Αν είναι εφικτό, αλλάζετε τον ανανήπτη κάθε δυο λεπτά.

ΑΠΙΝΙΔΩΣΤΕ

Εφόσον φτάσει ο ΑΕΑ ενεργοποιήστε τον και ακολουθήστε τις οδηγίες.

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ

Καθώς φτάνει η εξειδικευμένη βοήθεια συνεχίστε μέχρι να σας πουν να σταματήσετε. Χαμογελάστε.

Τα χέρια σας θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν  μία καρδιά. Κάνοντας κάτι, είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα.

ΜΠΡΑΒΟ!