Μέρκελ: Να απασχολήσει το ΝΑΤΟ η τουρκική εισβολή στη Συρία

277

Να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η επίθεση προκαλεί «ανθρώπινη οδύνη», ενώ οδηγεί σε νέα ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μέρκελ κάλεσε για μία ακόμη φορά σήμερα την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση εναντίον των Κούρδων και χαιρέτισε την αυστηρή καταδίκη της, χθες, από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χαίρομαι που υπήρξε ομοφωνία», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Νορβηγίδα Πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η ίδια η Τουρκία. Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Από την πλευρά της, η κυρία Σόλμπεργκ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.

«Ανησυχούμε πολύ για τη ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο αυτή την επιχείρηση», δήλωσε η Νορβηγίδα Πρωθυπουργός και, αναφερόμενη στην αναστολή πωλήσεων εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν ενωμένες έναντι της Αγκυρας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, αυτό διευκολύνει τον διάλογο μαζί της. «Δεν μπορούμε, ωστόσο, να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr