Μεγάλο “άνοιγμα” εταιρείας της Πιερίας σε Άπω Ανατολή και Λατινική Αμερική!

899

Οι αγορές της Άπω Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής είναι οι επόμενοι εξαγωγικοί στόχοι της Ζευς Ακτινίδια, της πολυμετοχικής εταιρείας από την Πιερία που κατάφερε να κάνει σημαντικά αναπτυξιακά βήματα μέσα στην ελληνική κρίση. Οι εξαγωγές της εταιρείας, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο του κύκλου εργασιών της, κατευθύνονται σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο, με μεγαλύτερους πελάτες λιανεμπορικές αλυσίδες στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε ΗΠΑ, Κίνα, Ολλανδία. Η Ζευς Ακτινίδια έχει ήδη κάνει τα πρώτα ανοίγματα στις αγορές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας και της Χιλής, ενώ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της πολυμετοχικής εταιρείας Δημήτρης Μανώσης, στο εξαγωγικό στόχαστρο μπαίνουν πλέον η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη.

«Στις συμφωνίες με τις τρίτες χώρες είναι κρίσιμη η συνεργασία σε διακρατικό επίπεδο, η οποία στρώνει τον δρόμο για τις εταιρικές συμφωνίες. Η Ζευς ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που τοποθέτησε τα ελληνικά ακτινίδια στην Κίνα και πλέον θέλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους για το ελληνικό ακτινίδιο. Σταθερό ζητούμενο για εμάς είναι να προβάλλουμε την υψηλή ποιότητα των ελληνικών ακτινιδίων και την αξίας τους» λέει ο κ. Μανώσης.

Τα μεγέθη

Η εταιρεία, που προμηθεύεται τα προϊόντα της από 170 παραγωγούς-μετόχους από την Καρίτσα Πιερίας, εξάγει 6.500 τόνους ακτινιδίων και 1.500 τόνους σταφυλιών ετησίως που παράγονται σε περίπου 5.000 στρέμματα (3.000 και 1.900 αντίστοιχα). Λόγω ελαφρά μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών, η Ζευς Ακτινίδια έκλεισε τη χρήση 2018-2019 με μείωση τζίρου στα 10,5 εκατ. ευρώ, από 11,8 εκατ. ευρώ τη χρήση 2017-2018. Βέβαια, η εξέλιξή της αυτά τα δύσκολα χρόνια για την ελληνική οικονομία ήταν εντυπωσιακή, με σταθερή κερδοφορία και με τζίρους τα τελευταία δύο-τρία χρόνια άνω των 10 εκατ. ευρώ, όταν το 2012 είχε πωλήσεις 3,6 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο κ. Μανώσης, εάν δεν προκύψουν απρόοπτα με παρατεταμένη κακοκαιρία, η παραγωγή των σταφυλιών θα ξεπεράσει φέτος τους 2.000 τόνους και ο τζίρος στο τέλος της τρέχουσας χρήσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 12 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο

Η Ζευς έχει από πέρυσι σε εξέλιξη επενδυτικό σχέδιο, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 και το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού για την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής και της διαλογής που θα μειώσει το κόστος και θα αυξήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης εμπορεύσιμου προϊόντος. Μετά την ολοκλήρωση του παραπάνω σχεδίου έχει προγραμματιστεί νέα επένδυση, ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, για την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων κατά 4.000 τ.μ., που θα συνδυαστεί και με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής. Αυτή θα προκύψει από τις μεγαλύτερες φυτεύσεις που προγραμματίζονται στη βάση ενός σημαντικού ερευνητικού έργου και στο οποίο η εταιρεία συμμετέχει στην Ιταλία, με αντικείμενο την παραγωγή πρωιμότερων ποικιλιών ακτινιδίου (κιτρινόσαρκων) από τις κλασικές που καλλιεργούνται διεθνώς, προκειμένου να προηγείται κατά τουλάχιστον ενός μήνα του ανταγωνισμού (συγκομιδή Σεπτέμβριο αντί για Οκτώβριο). Στόχος της Ζευς Ακτινίδια είναι, σε βάθος πενταετίας, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αλλά και των νέων φυτεύσεων, να παράγει και να διακινεί έως και 10.000 ακτινίδια ετησίως.

Πηγή: naftemporiki.gr