Η Κατερίνη όπως δεν την έχετε ξαναδεί: Μία ξεχωριστή διαδρομή στον Όλυμπο

528

Βρίσκεσαι στην Βόρεια Ελλάδα; Θέλεις να πας κάπου για ένα σαββατοκύριακο ή ακόμη και για μια ημερίσια εκδρομή αλλά χωρίς να απομακρυνθείς ιδιαίτερα από την πόλη σου; Να γνωρίσεις το μεγαλείο της φύσης στον απόλυτο βαθμό καθώς και να ξεφύγεις από την μονοτονία και την ρουτίνα της καθημερινότητας; Η λύση είναι να επισκεφθείς την Κατερίνη. Μια πόλη ιδιαίτερη, που θα σε μαγνητίσει από την διαδρομή της, πριν καν φτάσεις. Στην μια πλευρά δεσπόζουν επιβλητικές παρυφές και πεδιάδες κι από την άλλη η καταγάλανη και καθαρή θάλασσα. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την διαδρομή, θα κάνουν τον καθένα να την απολαύσει.

Ας γνωρίσουμε την Κατερίνη

Κατερίνη
Πηγή εικόνας : webgreece.gr

Πρόκειται για μια πόλη στο νότιο κομμάτι της Μακεδονίας, που ανήκει στο νομό Πιερίας και ουσιαστικά βρίσκεται ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και στον Θερμαϊκό κόλπο. Ο τέλειος συνδυασμός δηλαδή, βουνό και θάλασσα. Το αστικό προφίλ της Κατερίνης σκιαγραφείται πλήρως από καφετέριες και πολλά νυχτερινά μαγαζιά για κάθε γούστο (με live μουσική, με έντεχνη/ροκ ακόμα και ρεμπέτικη). Κι από την άλλη το παραμυθένιο προφίλ της χαρακτηρίζεται από την φύση και την ιστορία της, καθώς και με την ατελείωτη παραλία που ανέρχεται στα 80 χιλιόμετρα. Με πιο γνωστές παραλίες τον Κορινό, την Λεπτοκαρυά, την Σκοτίνα, τον παλιό Παντελεήμονα, τους Νέους Πόρους και πολλές άλλες.

Πως θα πάω

Η πρόσβαση στην πόλη της Κατερίνης μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, με τρένο και με λεωφορείο. Βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, με διόδια που ανέρχονται στα 3,40 ευρώ και στα 80 χιλιόμετρα απο την πόλη της Λάρισας.

Τι το ξεχωριστό μπορώ να δώ στην Κατερίνη

Όλυμπος
Πηγή εικόνας : happytraveller.gr

Αδιαμφισβήτητα, το πιο ξεχωριστό μέρος στον νομό Πιερίας είναι ο Όλυμπος. Το ψηλότερο βουνό ολόκληρης της Ελλάδας, με ύψος που αγγίζει τα 2.919 m.  Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στην κορυφή του βρίσκεται η κατοικία των Δώδεκα Θεών του Ολύμπου. Μπορείς να ανέβεις με το αυτοκίνητο μέχρι ένα σημείο, όπου θα συναντήσεις το καταφύγιο, για να ξεκουραστείς, αν αποφασίσεις να κάνεις ολόκληρη τη διαδρομή. Απο εκεί και έπειτα, για να φτάσεις στην κορυφή θα πρέπει να ανέβεις με τα πόδια. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορείς να εξοπλιστείς καταλλήλως από τους ειδικούς που βρίσκονται εκεί.

Συνολικά ο Όλυμπος έχει 52 κορυφές (μόνο λίγες δεν της λες) με πιο γνωστές, λόγω ύψους, τον Μύτικα και τον Σκολιό. Κατάλληλη εποχή για επίσκεψη δεν ορίζεται, το βουνό όμως σε συνδυασμό με τη χαμηλή του θερμοκρασία προτείνεται τους χειμερινούς μήνες. Συνολικά, υπάρχουν επτά καταφύγια στον Όλυμπο, τα περισσότερα παραμένουν ανοιχτά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Το πιο μακρινό σημείο που μπορεί κανείς να φτάσει με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια να συνεχίσει με τα πόδια είναι τα Πριόνια. Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για να ανέβει κανείς στην κορυφή του βουνού είναι δύο ημέρες. Αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις, καθώς  εκεί θα έχεις την δυνατότητα να θαυμάσεις πανοραμικά ολόκληρο τον νομό Πιερίας, την πανέμορφη φύση και αμέτρητα υπέροχα τοπία.

Η παρουσία του Ολύμπου, είναι επιβλητική καθώς και μόνο η ιστορία του κάνει τον αναβάτη να αισθάνεται δέος. Όσον αφορά στη θέα, είναι μια εμπειρία που ο καθένας πρέπει να ζήσει, διότι με τον τρόπο αυτό μπορείς να έρθεις αρκετά κοντά με όλα τα δώρα που απλόχερα μας χάρισε η φύση.

Άλλα μέρη που μπορώ να δώ στην Κατερίνη

Το Λιτόχωρο είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στο νότιο κομμάτι του νομού. Σε όσους έχουν βρεθεί στο Μέτσοβο θα τους το θυμίσει αρκετά με όλα αυτά τα γραφικά δρομάκια και τα παλιά σπίτια. Με βασική διαφορά ότι στο Μέτσοβο υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που στο Λιτόχωρο δεν ισχύει (τουλάχιστον όχι τόσο). Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η Πλάκα Λιτοχώρου, μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νομού.

Διόν
Πηγή εικόνας : fanpage.gr

Μια επίσκεψη αξίζει και το Δίον. Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο, στο οποίο έχουν σωθεί διάφορα ιερά κυρίως της Θεάς Δήμητρας, της Ίσιδας αλλά και ένα μέρος του σταδίου που διεξάγονταν οι γυμνικοί αγώνες, τα Ολύμπια.

Σήμα κατατεθέν του νομού είναι το κάστρο του Πλαταμώνα. Χτισμένο επί Φραγκοκρατίας, πάνω σε βράχο που έδινε την δυνατότητα για πανοραμική θέα του Αιγαίου. Έτσι, επαληθεύεται και η ονομασία του Πλαταμώνα καθώς σημαίνει βραχώδη άκρα επί της θαλάσσης.

Που θα μείνω

Για τη διαμονή σου στην πρωτεύουσα της Πιερίας αλλά και στις περιοχές γύρω απο αυτήν, να έχεις υπόψιν σου ότι οι τιμές είναι αρκετά οικονομικές (δεδομένου ότι η πλειοψηφία των τουριστών είναι Σέρβικης καταγωγής). Οι επιλογές είναι πολλές. Είτε σε κάποια περιοχή κοντά στην Κατερίνη, είτε στην  καρδιά της πόλης, στην παραλία δηλαδή της Κατερίνης.

Tip : Σε όσους αποφασίσουν να μεταβούν στην Κατερίνη με αυτοκίνητο ή να νοικιάσουν αυτοκίνητο, μεγάλη προσοχή στους μονόδρομους. Έχει πολλούς και αν δεν γνωρίζεις την πόλη είναι πολύ πιθανό να κάνεις κάποιο λάθος. Συμβουλευτείτε τις πινακίδες.

Πηγή: maxmag.gr