Εγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γρηγόρη Σκαλκέα

699

Η αδελφή του Γρ. Σκαλκέα, Εφη και ο γιος της Αχιλλέας Χατζηιωάννου.

Είχα την τύχη να τον γνωρίζω προσωπικά: Οταν έβαζε κάτι στο μυαλό του, δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει πραγματικότητα. Διέθετε άφθονο πείσμα, μεθοδικότητα και υπομονή. Επίσης, είχε την ακλόνητη πεποίθηση πως μια υψηλή δημόσια θέση σημαίνει –πρώτα από όλα– προσωπική ευθύνη, εντιμότητα και αποτελεσματικότητα. Ο Γρηγόρης Σκαλκέας (1928-2018) κατάφερε να προσφέρει στην πατρίδα όσο λίγοι. Μέσα στα δεκάδες επιτεύγματα του πρωτοπόρου ιατρού, δασκάλου και ακαδημαϊκού, το σπουδαιότερο ήταν σαφέστατα το Ιατροβιολογικό Ιδρυμα Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Αρχισε να λειτουργεί το 2002 και κατάφερε αφενός να δώσει εργασία σε εκατοντάδες μέλη της νέας γενιάς Ελλήνων ερευνητών, αφετέρου να προσφέρει σε ασθενείς την πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.


Οι εφοπλιστές Σίμος Παληός και Πάρης Δράγνης στην εκδήλωση.

Στο μικρό αλσύλλιο μπροστά από την είσοδο του ιδρύματος στου Παπάγου έγινε χθες μια σεμνή τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του, την οποία φιλοτέχνησε με πραγματική αγάπη ο ταλαντούχος Τήνιος γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Οπως υπογράμμισε πολύ σωστά και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Στέφανος Ημελλος, θα μπορούσε η προτομή αυτή να είχε τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, όμως η καλύτερη θέση ήταν στο ίδρυμα που εκείνος δημιούργησε. Θυμάμαι όταν το πρωτοεπισκέφθηκα το 2013, για να με ξεναγήσει ο Σκαλκέας. Το μάτι του εξέταζε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στον κήπο, στους διαδρόμους, στα πρόσωπα των ανθρώπων. Ηθελε όλα να λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι και οι συνεργάτες του να είναι ευχαριστημένοι. Σκεφτόμουν χθες λοιπόν πως όντως η επιλογή της τοποθεσίας ήταν ιδανική: θα μπορεί να επιβλέπει, έστω και από εκεί ψηλά. Αλλωστε το ίδρυμα πήρε πριν από λίγο καιρό το όνομα «Γρηγόριος Σκαλκέας».


Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Ελένη Φωτέα, Κυριάκος Κουκουλομάτης.

Στον δικό του λόγο ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, αναφέρθηκε στα επιστημονικά κατορθώματα του Σκαλκέα που δεν είχαν ως γνώμονα την προσωπική του φιλοδοξία αλλά την ανάγκη να διαχέονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της ιατρικής στην κοινωνία και στους πάσχοντες. Ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιος Κυριαζής υπογράμμισε στον χαιρετισμό του πως οι διάδοχοί του πρέπει να φροντίσουν να ακολουθήσουν το δικό του πρωτοποριακό όραμα. Τα αποκαλυπτήρια έκανε η αδελφή του Σκαλκέα, Εφη Χατζηιωάννου.


Η Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή και ο Νίκος Πουρνάρας.

Ο «κ. καθηγητής» –όπως τον φωνάζαμε όλοι όσοι ήμασταν κοντά του– δεν είχε αρχικά μεγάλη συμπάθεια στην ιδέα του να γίνει μια προτομή του όσο ήταν εν ζωή. Εχοντας μεγάλη εκτίμηση στο έργο του Τζανουλίνου, ο οποίος είχε φτιάξει αντιστοίχως τις προτομές του Παλλάδιου και του Βρεττάκου, δέχθηκε απρόθυμα να ποζάρει. Στο τέλος, όταν είδε ολοκληρωμένη την προτομή του σχεδόν δεν το πίστευε. Κοίταξε το μαρμάρινο πρόσωπό του και είπε: «Βρε μασκαρά, τι κάνεις εσύ εδώ;».

Πηγή: kathimerini.gr