ΔΝΤ: Βλέπει ανάπτυξη 2% το 2019, αλλά ταχεία επιβράδυνση στη συνέχεια

253

Της Δήμητρας Καδδά

Μεικτή εικόνα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα του έκθεση World Economic Outlook η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Από τη μία πλευρά βλέπει επιτάχυνση του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους (ανάπτυξη στο 3% το τέταρτο τρίμηνο από 1,5% το πρώτο εξάμηνο), με αποτέλεσμα να εκτιμά ότι επιβεβαιώνεται ο στόχος της κυβέρνησης για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ φέτος κατά 2%.

Από την άλλη, όμως, προβλέπει ότι στη συνέχεια ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδύνεται. Θεωρεί ότι το 2020 κατά μέσο η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%. Ο λόγος για μία πρόβλεψη η οποία είναι πολύ πιο χαμηλή από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8%  (στον οποίο στηρίζεται ο Προϋπολογισμός που ανακοινώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες).

Μάλιστα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί στο 1,4%  για να μειωθεί σταδιακά στη συνέχεια σε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,9% το 2024. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντα ήταν φειδωλό στις προβλέψεις του για το ΑΕΠ. Ωστόσο, έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, με εξαίρεση το 2020. Τον Απρίλιο εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ  θα φτάσει στο 2,4% φέτος, θα διαμορφωθεί στο 2,2% το 2020 και μετά θα αρχίσει να υποχωρεί στο 1,6% το 2021 και στο 1,2% την περίοδο 2022 – 2024.  Πλέον αμετάβλητη έχει μείνει μόνο η πρόβλεψη για το 2020 ενώ ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μόνο 0,9%.

Να σημειωθεί ότι για την ευρωζώνη προβλέπει φέτος και το 2020 πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι στην Ελλάδα (1,2% και 1,4% αντίστοιχα), αλλά για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,4% (σ.σ. πολύ ταχύτερη της ελληνικής).

Σημειώνεται ότι στην έκθεση του ΔΝΤ δεν υπάρχει ανάλυση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις. Η ανάλυση θα ξεδιπλωθεί στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Πάντως, στις ανακοινώσεις που έκανε το Ταμείο κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα προ ολίγων εβδομάδων στο πλαίσιο σύνταξης της εν λόγω έκθεσης, επισήμανε ότι για να στηριχθεί η ανάπτυξη, χρειάζονται χαμηλότερα πλεονάσματα αλλά και διαφορετικό μείγμα πολιτικής, αναφερόμενο σε παρεμβάσεις διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αλλά και μείωσης του δημοσιονομικού βάρους των συντάξεων.

Οι προβλέψεις

Στη σημερινή του έκθεση World Economic Outlook το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί φέτος (από ρυθμό 0,8% το 2018 σε ρυθμό 0,6%), για να επιταχυνθεί το 2020 στο 0,9%. Το 2024 εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα έχει επιταχυνθεί στο 1,8%. 

Μικρή βελτίωση προβλέπει για φέτος στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (στο -3% του ΑΕΠ από -3,5% του ΑΕΠ το 2018), ενώ βλέπει ότι το 2020 το εν λόγω “άνοιγμα” στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας θα μεγαλώσει εκ νέου στο -3,3% του ΑΕΠ. Το 2024 βλέπει ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας στο 4,5% του ΑΕΠ. Στο πεδίο της ανεργίας το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή μείωση του ποσοστού (από το 19,3% το 2018, στο 17,8% φέτος και στο 16,8% το 2020).

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοινώνεται στο πλαίσιο της κορύφωσης των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον.  Αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις δύο ακόμα εκθέσεων (για τα δημοσιονομικά και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα). 

Για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας, στη σημερινή έκθεση του Ταμείου αναφέρεται ότι οι προβλέψεις του 2018 βασίζονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος όπως επικυρώθηκε από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.

Πηγή: capital.gr