Δ. Λινός: Απογοήτευση από τον αντικαπνιστικό

302

Οσοι πίστεψαν την υπόσχεση και την έμφαση που έδωσε στη διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, είναι βαθιά απογοητευμένοι.

Αντί για δύο απλές υπουργικές αποφάσεις που θα έλυναν το πρόβλημα οριστικά, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο έργο που παίχτηκε το 2009. Την ίδια «επιτροπή των ειδικών», τα ίδια μεγάλα λόγια, τη διατήρηση του χώρου «ανοικτού περιμετρικά σε δύο πλευρές» για κάπνισμα στα εστιατόρια και καφετέριες, τη διατήρηση χώρων καπνιζόντων σε «στεγασμένα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική» κ.λπ. Το μόνο καινούργιο είναι η στήριξη του «νέου» αντικαπνιστικού νόμου από τις διεθνείς εταιρείες καπνού που έχουν έδρα την Ελλάδα με το άσχετο σλόγκαν «όταν τηρείται ο νόμος… συντηρείται ο πολιτισμός!», με αντάλλαγμα, όπως διαβάζω, τη «μετάθεση της έναρξης εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων», που είναι τα καινούργια προϊόντα τους στη διατήρηση του εθισμού της νικοτίνης από παλαιούς καπνιστές και κυρίως νέα άτομα.

Οι δύο απλές –δοκιμασμένες διεθνώς– αποφάσεις, ενός πραγματικά νέου νόμου για την ουσιαστική διακοπή του καπνίσματος στην Ελλάδα, θα ήταν η αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων και η χωρίς καμία εξαίρεση απαγόρευση της χρήσης προϊόντων καπνού στους δημόσιους χώρους.

Η αύξηση της φορολογίας, που σημαίνει αύξηση στην τιμή αγοράς των τσιγάρων (ηλεκτρονικών και μη), είναι ουσιαστικό αντικίνητρο για τους παλαιούς και νέους χρήστες. Η τιμή του πακέτου 20 τσιγάρων στην Ελλάδα είναι κατά μέσον όρο 4,20 ευρώ. Στην Αυστραλία το ίδιο πακέτο κοστίζει 17 ευρώ, στη Νορβηγία 12 ευρώ, στην Αγγλία και στην Ιρλανδία 11 ευρώ. Εάν διπλασιαστεί η τιμή, δηλαδή πάει στα 8,5 ευρώ το πακέτο (που πάλι θα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη), οι περισσότεροι καπνιστές θα σκεφθούν: «Μήπως έχω τώρα ακόμη ένα λόγο να σταματήσω το κάπνισμα;». Συγχρόνως, τα έσοδα για το κράτος από τη φορολογία των καπνικών προϊόντων θα είναι σημαντικά, ώστε μεταξύ άλλων να διατεθούν για την πρόληψη και θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες) των καταστροφικών παθήσεων που συνοδεύουν τη χρήση των προϊόντων καπνού.

Η αύξηση της φορολογίας και η πλήρης, χωρίς αστερίσκους, απαγόρευση θα έλυναν οριστικά το πρόβλημα, ενισχύοντας όχι μόνο τον προϋπολογισμό του κράτους αλλά κυρίως την αξιοπιστία της καινούργιας κυβέρνησης και του ιδίου του πρωθυπουργού.

* Καθηγητής Χειρουργικής, ΕΚΠΑ, Governor, American College of Surgeons.

Πηγή: kathimerini.gr