O εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης δώρισε πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

564

«Οσο μπορούμε να βοηθάμε εκεί όπου η πατρίδα μας χρειάζεται. Οποιος δεν έχει τίποτα, δεν θα δίνει τίποτα, όποιος έχει λίγα θα δίνει λίγα και όποιος έχει πολλά, θα δίνει πολλά» είχε πει ο Πάνος Λασκαρίδης ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το καλοκαίρι στην τελετή παρασημοφόρησής του με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Η στήριξη της χώρας στους χαλεπούς καιρούς και ιδιαίτερα η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας είναι ένα πατριωτικό καθήκον στο οποίο ο εφοπλιστής και η οικογένειά του πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατα έκανε  δωρεά ενός Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης για τις ανάγκες του Π.Ν.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για να συνυπογράψουν την αποδοχή της συγκεκριμένης δωρεάς με την παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Xρήστου Χριστοδούλου και του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Νικου Τσούνη. Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης μήκους 70 μέτρων, εκτοπίσματος άνω των 3.000 τόνων και ηλικίας κάτω των είκοσι ετών είναι ναυπηγημένο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων σε πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου στην ανοικτή θάλασσα. Θα ονομαστεί «Ατλας 1».


Το πλοίο «Aτλας 1» που έκανε δωρεά στο Π.Ν. ο εφοπλιστής Π. Λασκαρίδης.

Είναι ένα σκληροτράχηλο πλοίο με εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής και τη δυνατότητα να διαμορφώνονται οι εσωτερικοί του χώροι ανάλογα με τις ανάγκες κάθε αποστολής. Προσφέρεται για επιχειρησιακή ευελιξία διότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι πως παραμένει δυναμικά ακίνητο (Dynamic Positioning) πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού χάρις στο σύστημα πρόωσης που αποτελείται από έξι έλικες. Διαθέτει γερανό και μεγάλο αριθμό δεξαμενών διαφόρων τύπων συνολικής χωρητικότητας 6.000 κυβικών μέτρων, δυνατότητα πετρέλευσης εν πλω, πολύ ισχυρής πυρόσβεσης και ρυμούλκησης 110 τόνων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάσωση  άνω των διακοσίων ναυαγών.

Ο Πάνος Λασκαρίδης έχει σταθεί πολύ συχνά στο πλευρό του Π.Ν. όχι μόνο στην αποκατάσταση του θωρηκτού «Αβέρωφ» αλλά και στις τρέχουσες ανάγκες του. Το 2014 έκανε  δωρεά του σκάφους «Κύκνος» 36 μέτρων, το οποίο χρησιμοποιείται έκτοτε κυρίως για την εκπαίδευση των ναυτικών δοκίμων. Το 2015 το Π.Ν. και το Ιδρυμα Λασκαρίδη συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Το 2017 ο Πάνος  και ο Θανάσης Λασκαρίδης έκαναν δωρεά την εγκατάσταση τεσσάρων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στις φρεγάτες τύπου «S» του Π.Ν. «Αιγαίο» και «Ελλη».


Το σκάφος «Κύκνος» που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση.

Σημαντικό όμως είναι και το έργο που προσφέρει ο εφοπλιστής χάρις στο Ιδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» που διαθέτει την ιστορική βιβλιοθήκη στεγασμένη σε ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του Πειραιά στο Πασαλιμάνι, ενώ έχει και δανειστική βιβλιοθήκη και εκπαιδευτικά προγράμματα. Από το 2014 και μετά το Ιδρυμα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκκίνηση των υποβρύχιων ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. 


Φρεγάτα τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού.

Καταγόμενη από τη Μεσημβρία της Μαύρης Θάλασσας, η οικογένεια Λασκαρίδη διατηρεί έντονα τα πατριωτικά της αντανακλαστικά. Το ενδιαφέρον για τη γνώση και τα βιβλία, πάντως, καλλιεργήθηκε από τη μητέρα των δύο αδελφών, την Αικατερίνη Λασκαρίδη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, με μία ομάδα γυναικών της οποίας ήταν επικεφαλής, ίδρυσαν τη ΧΕΝ Νέου Φαλήρου, με βασικό σκοπό τη φροντίδα προσφύγων κοριτσιών από τη Ρουμανία, τη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες. Το 1955 εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της ΧΕΝ Ελλάδος και συνέβαλε στη δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών.

Πηγή: kathimerini.gr