Μήνυμα ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας Ν.Δ. για την Απελευθέρωση της Κατερίνης από τον Τουρκικό ζυγό

273

6 Οκτωβρίου 1912 -16 Οκτωβρίου 2019. Ημέρα γιορτής για την πόλη μας, την Κατερίνη, που συμπληρώνει 107 χρόνια απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό.

Τιμούμε σήμερα τους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και ηρωισμό για να αναπνέουμε εμείς το ζωογόνο αέρα της ελευθερίας.

Πριν ακόμη ξημερώσει η 16η Οκτωβρίου 1912, η 7η μεραρχία της «Ελληνικής Στρατιάς Θεσσαλίας» προήλαυνε στα δυτικά και νότια της Κατερίνης, καταβάλλοντας τις τελευταίες αντιστάσεις του οθωμανικού θηρίου. Ενώ οι προφυλακές της μεραρχίας εισέρχονταν στην πόλη από τα δυτικά, από τα βορειοανατολικά έπεφταν οι τελευταίοι πυροβολισμοί. Η τελευταία μάχη που δόθηκε ήταν στο Κολοκούρι (σημερινός Σβορώνος). Εκεί δέχτηκε αιφνιδιαστική επίθεση μια μονάδα του 20ου Συντάγματος. Εκεί σκοτώθηκε  ηρωικά ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, Διοικητής του 20ου Συντάγματος που έχει συνδέσει το όνομά του με την απελευθέρωση της πόλης μας αλλά και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές.

Αυτούς τους ήρωες τιμούμε σήμερα. Ήρωες που δεν τους χαρίστηκε τίποτα και μας δίδαξαν με το παράδειγμά τους ότι μόνο με αγώνα μπορούμε να διαφυλάξουμε όσα θεωρούμε αυτονόητα: την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, την ακεραιότητα της πατρίδας, την εθνική ομοψυχία.

Η πίστη τους και η θυσία τους για την Ελλάδα εκπέμπουν το καλύτερο μήνυμα εντός και εκτός συνόρων, απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως έθνος.

Ας αποτελεί η 16η Οκτωβρίου θύμηση και παράδειγμα για όλους τους Κατερινιώτες πως οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του ελληνισμού, της Πιερίας μας, της Κατερίνης μας.