Εκδήλωση στην Κατερίνη για την καρδιά! Όλοι στο κέντρο για ενημέρωση

495

Εκδήλωση ανοικτής μαζικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε δεξιότητες Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης συνδιοργανώνει ο Δήμος Κατερίνης (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας), με το Ε.Κ.Α.Β., το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, στην Πλατεία Ελευθερίας, την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και ώρες 09:00 π.μ. έως 13:30.

Η εκδήλωση, η οποία από το 2012 έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (E.R.C.) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της  “Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς”, έχει αποκτήσει από το 2018 παγκόσμια διάσταση.

Ειδικότερα,  διαδίδοντας το μήνυμα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν  να σώσουν μια ζωή», η Διεθνής Επιτροπή Διασύνδεσης για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation-ILCOR), προώθησε από την περσινή χρονιά την πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία – Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση της συχνότητας εφαρμογής ΚΑΡΠΑ στα θύματα Καρδιακής Ανακοπής.

Συγκεκριμένα, πιστοποιημένοι, εθελοντές εκπαιδευτές θα ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους πολίτες στην παροχή Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής, με τη βοήθεια προπλασμάτων φυσικών διαστάσεων. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης, θα εναλλάσσονται κατά ομάδες στο χώρο της πλατείας,  σε μια προσπάθεια μαζικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.

Ενημερώσου – Εκπαιδεύσου για να σώσεις την ζωή ενός συνανθρώπου σου…

Του δικού σου ανθρώπου…

Η Καρδιακή Ανακοπή αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά χωρίς προειδοποίηση. Τέσσερις στις πέντε Καρδιακές Ανακοπές συμβαίνουν στο σπίτι και περισσότερα από 90% των θυμάτων πεθαίνουν πριν να φτάσουν στο Νοσοκομείο.

Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρώπη και στην Αμερική 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν μετά από Καρδιακή Ανακοπή κάθε χρόνο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε, δύο έως τέσσερις φορές, την επιβίωση και την καλή νευρολογική έκβαση, είναι η άμεση εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους πολίτες. Αν αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους, μπορεί 200.000 ζωές να σωθούν στην Ευρώπη και στην Αμερική κάθε χρόνο και πολύ περισσότερες σε όλο τον κόσμο.

Κάνοντας ΚΑΡΠΑ δεν κάνεις τίποτα κακό. Το μόνο κακό είναι να μην κάνεις τίποτα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι,  στους εκπαιδευόμενους, καθώς και στους περαστικούς θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC), κοινό για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής καθώς και πληροφορίες για τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται στο Νομό Πιερίας.

Όλοι μπορούν να μάθουν ΚΑΡΠΑ, όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή!