H χειροποίητη μπίρα γιορτάζει στην Πειραιώς

249

Τα αδέλφια Βαγγέλης και Κώστας Σιώζος (από αριστερά) της πατρινής μπίρας Kykao.

Τέσσερις φίλοι και παλιοί συμφοιτητές, ο Θωμάς Ευαγγελόπουλος, ο Νίκος Ρόιδος, η Λίνα Δόμβρου και ο Αντώνης Μουστάκας ίδρυσαν το 2015 μια μικροζυθοποιία στη Θεσσαλονίκη, την Αλη. Ο Αντώνης είναι χημικός και οι υπόλοιποι γεωπόνοι-τεχνολόγοι τροφίμων. «Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μας στην Ολλανδία. Σιγά σιγά αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε διάφορους τύπους μπίρας, να γνωρίζουμε τη κουλτούρα της μικροζυθοποιίας και να πειραματιζόμαστε σε επίπεδο σπιτικής ζυθοποίησης», λένε. Αποφάσισαν, λοιπόν, να ξεκινήσουν το κοινό τους επιχειρηματικό ταξίδι.

Κάπως έτσι γεννήθηκε και η Σόλο στην Κρήτη, όπου ο Νικόλας Λουκάκης και ο Κωστής Σταυρακάκης ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον διεθνούς φήμης Νορβηγό ζυθοποιό Kjetil Jikiun, έφτιαξαν ένα επισκέψιμο ζυθοποιείο και τα προϊόντα τους κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς· φέτος εξαπλασίασαν την παραγωγή τους!


Οι Θεσσαλονικείς δημιουργοί της Sknipa: (από πάνω προς τα κάτω) Αγγελος Κανιατσάκης, Γιώργος Χαριτίδης και Γιώργος Γκουρτζιούρης. 

Μια άλλη παρέα δημιούργησε το 2018 στην Πάτρα την Kykao. Τα αδέλφια Κώστας και Βαγγέλης Σιώζος, μαζί με τους Αγγελο Πλιάτσικα, Γιώργο Φλώρο και Βαγγέλη Σκούρα ξεκίνησαν ως οικοζυθοποιοί, όταν ήταν ακόμα φοιτητές. Η οικονομική κρίση και η ανεργία τους ώθησαν να τολμήσουν το επόμενο βήμα, να δημιουργήσουν μια μικροζυθοποιία και να μετατρέψουν το μεράκι τους σε επάγγελμα. «Δεν ήταν εύκολη απόφαση με περιορισμένο κεφάλαιο να κάνουμε μια μικρή έστω μεταποιητική μονάδα σε μια χώρα που μαστιζόταν από οικονομική κρίση. Επρεπε όλα να γίνουν από εμάς: από βαψίματα και στοκαρίσματα, μέχρι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και εγκατάσταση του εξοπλισμού με κινεζικά manual. Βοήθησαν οι σπουδές των περισσότερων –στο Πολυτεχνείο– και οι φίλοι μας· άλλοι χειρωνακτικά, άλλοι υπογράφοντας μελέτες, άλλοι απλώς πίνοντας τις μπίρες μας!». Το όνομα της μπίρας τους παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό Κυκεώνα (από το ρήμα κυκάω, δηλαδή ανακατεύω), ποτό που περιείχε κριθάρι, αλκοόλ, κατσικίσιο τυρί και, με βάση κάποιες νέες μελέτες, μανιτάρια με ψυχοτρόπες ουσίες.

Αντίστοιχες ιστορίες θα ακούσει κανείς πολλές από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου στο Κτίριο Νο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254), μια και εκεί θα πραγματοποιηθεί το 1ο Athens Craft Beer Festival, αποκλειστικά αφιερωμένο στις χειροποίητες μπίρες ή, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται, στις craft μπίρες. Οι χειροποίητες μπίρες μικρής παραγωγής –φρέσκες, μοναδικές και ιδιαίτερες– έχουν τεράστια δυναμική τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.


O Νορβηγός Kjetil Jikiun, συνδημιουργός της κρητικής Σόλο Beer.

Στο 1ο Athens Craft Beer Festival συμμετέχουν 34 μικροζυθοποιίες· οι 24 είναι ελληνικές (από την Αθήνα, την Καβάλα, τη Χίο, την Ηλεία, τη Μύκονο κ.α.) και οι υπόλοιπες από τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Σουηδία και την Τσεχία. Θα παρουσιαστούν περισσότερες από 150 ετικέτες, κάποιες σπάνιες ή και εκτός αγοράς, πρωτοεμφανιζόμενες ή φτιαγμένες αποκλειστικά για το φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν και τρία εστιατόρια, με διαφορετικού ύφους street food μενού το καθένα. Ενα τριήμερο αφιερωμένο στην μπίρα, λοιπόν, και τους παθιασμένους ανθρώπους της, ζυθοποιούς και καταναλωτές. Πριν από λίγα χρόνια, ρώτησα τον οινοποιό Γιάννη Παρασκευόπουλο (Γαία Οινοποιητική) και προσφάτως ζυθοποιό αν η μπίρα είναι απιστία στο κρασί. «Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, που δεν έρχονται όμως σε αντιπαράθεση», μου είχε εξηγήσει. «Φαντάσου έναν μάγειρα που είναι αναγκασμένος να μαγειρεύει μόνο μπάμιες, μία φορά τον χρόνο, χωρίς να έχει απόλυτο έλεγχο στην ποιότητα της πρώτης ύλης και με κανένα δικαίωμα αποτυχίας. Ετσι είναι ο οινοποιός! Είναι εξαιρετικά απαιτητική και στρεσογόνος η δουλειά μας. Από την άλλη, μοναδικός περιορισμός του ζυθοποιού είναι η φαντασία του. Είναι σαν ένα μάγειρα που μαγειρεύει κάθε μεσημέρι με όποια υλικά θέλει».

1ο Athens Craft Beer Festival, Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 17.00 -01.00 / Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 14.00-23.00. Το εισιτήριο κοστίζει 3 € και περιλαμβάνει αναμνηστικό γυάλινο ποτήρι. Οι μπίρες θα κοστίζουν 1 € (για δοκιμή ποσότητας 50 ml) και 4-6 € για ένα ποτήρι 375 ml. Τη διοργάνωση συνυπογράφουν οι εταιρείες Vinetum και Cava di Patsi.

Πηγή: kathimerini.gr