Αρνούνται τη σχέση με τον ναζισμό παρά τα ντοκουμέντα

201

Στη χθεσινή απολογία του στο Εφετείο Αθηνών, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ποτέ δεν διάβασε εντός της οργάνωσης κάτι σχετικό με τον εθνικοσοσιαλισμό ή τον Χίτλερ.

Παρότι είχε χαράξει σε τατουάζ στο χέρι του τη φράση «Sieg Heil», τον ναζιστικό χαιρετισμό που σημαίνει «Ζήτω η νίκη», ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Παναγιώτης Ηλιόπουλος προσπάθησε κατά τη χθεσινή απολογία του στο δικαστήριο να αποποιηθεί τον χαρακτηρισμό του ναζιστή. Επανέλαβε ως επιχείρημα ότι δεν γνώριζε τι σήμαινε αυτή η φράση και ότι την επέλεξε γιατί του «άρεσε η γραμματοσειρά». «Αν είχα αντιληφθεί ότι ο χώρος που ήμουν από το 2007 έως και τώρα ήταν εθνικοσοσιαλιστικός, θα είχα φύγει», είπε.

Ο Ηλιόπουλος μπορεί να αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή λίγες ημέρες μετά την αποτυχία της οργάνωσης να εκλέξει βουλευτές τον περασμένο Ιούλιο, η υπερασπιστική του γραμμή όμως δεν παρεκκλίνει από όσα έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει τα στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος. Παρά τα σχετικά κείμενα, τις δημόσιες ομιλίες, το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και παραπέμπει σε νοσταλγούς του εθνικοσοσιαλισμού, στις απολογίες τους οι χρυσαυγίτες αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τον ναζισμό.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε πει το 2013 στους ανακριτές του Πρωτοδικείου Αθηνών και ο καθ’ ομολογίαν δράστης της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος πάντως γνώριζε τη σημειολογία της φράσης «Sieg Heil»: «Ουδέποτε άκουσα οτιδήποτε περί ναζισμού και εθνικοσοσιαλισμού. Ούτε έχω ακούσει για την αρχή του αρχηγού (…) ουδέποτε χρησιμοποίησα εθνικοσοσιαλιστικά συνθήματα όπως το “Ζήτω η νίκη”».

Στη χθεσινή απολογία του στο Εφετείο Αθηνών ο Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ποτέ δεν διάβασε εντός της οργάνωσης κάτι σχετικό με τον εθνικοσοσιαλισμό ή τον Χίτλερ. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει, ούτε έχει δει βίντεο από ορκωμοσία νέων μελών. Σε σχετικό βίντεο, πάντως, από τη χρυσαυγίτικη κατασκήνωση στη Νέδα το 2013, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ακούγεται ένας από τους συμμετέχοντες να λέει σε μάθημα κατήχησης: «Είμαστε η Χρυσή Αυγή. Η συνέχεια του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος ανά τους αιώνες επέζησε και εμείς είμαστε οι σεβάσμιοι διάδοχοι αυτής της ιερής κληρονομιάς».

Αντίστοιχη ήταν και η απολογία του συγκατηγορουμένου του και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Πολύβιου Ζησιμόπουλου. Οταν ρωτήθηκε σχετικά από την πρόεδρο του δικαστηρίου, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε κάποια παράνομη ενέργεια μελών της Χρυσής Αυγής. Δήλωσε ακόμη ότι αγνοεί και τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν οι δράστες της οποίας καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό τον περασμένο Μάιο, ενώ αναγνωρίστηκε και ρατσιστικό κίνητρο από το δικαστήριο.

Στη χθεσινή δικάσιμο δεν ξεκαθαρίστηκε εάν και πότε θα απολογηθεί ο ευρωβουλευτής και κατηγορούμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός. Ο συνήγορός του επικαλέστηκε φόρτο εργασίας στην Ευρωβουλή όταν συζητήθηκαν οι διαθέσιμες ημερομηνίες.

Πηγή: kathimerini.gr