Πάιατ για δίκτυα 5G, Κίνα και κρίσιμες υποδομές

211

Το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για το ευαίσθητο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ στο πλαίσιο συζήτησης για την κυβερνοασφάλεια. Ο Αμερικανός πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Μάιο σχετικά με την ανάγκη τα δίκτυα 5ης γενιάς να διέπονται από τις αρχές ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού και διαφάνειας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ 30 χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη σημασία όμως έδωσε ο κ. Πάιατ στον εξοπλισμό που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί κατά την ανάπτυξη του δικτύου επόμενης γενιάς.

Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια που διοργάνωση η Ridge Global σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης δεν έκρυψε την προτίμηση της κυβέρνησής του ως προς την προέλευση του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί κατά τα έργα αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της χώρας μας. Σημείωσε μάλιστα με νόημα «κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου θέματος των 5G δικτύων στην Ελλάδα». Σημειώνεται ότι παρών κατά την ομιλία του κ. Πάιατ ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν ένας εκ των αποδεκτών της προτροπής του Αμερικανού πρέσβη.

Μπορεί ο ίδιος να μην αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κινεζική είναι η εταιρεία που αποτελεί τον κύριο προμηθευτή των δικτύων και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στη χώρα μας. Η ίδια εταιρεία, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού διεθνώς, έχει βρεθεί στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχει επιβάλει κατά της Κίνας.

Θέτοντας σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της ασφάλειας των δικτύων 5ης γενιάς, η αμερικανική κυβέρνηση έχει απευθύνει κατά καιρούς προειδοποιήσεις τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς άλλες χώρες σχετικά με τον εν λόγω εξοπλισμό. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που η τοποθέτηση επί του θέματος γίνεται τόσο ανοικτά και με αποδέκτη τη χώρα μας. Ο κ. Πάιατ κατονόμασε τη Ρωσία και την Κίνα ως υπεύθυνες δυνάμεις για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη Ρωσία για διασπορά ψευδών ειδήσεων κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016, αναφερόμενος εμμέσως στις νομικές επιπλοκές του προέδρου Τραμπ. 

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Ridge Global επεσήμαναν ότι η ασφάλεια δεν αρκεί να περιορίζεται στις υποδομές, αλλά πρέπει να προσεγγίζεται ολιστικά περιλαμβάνοντας και άλλους παράγοντες, κυριότερος εκ των οποίων είναι ο ανθρώπινος. 

Πηγή: kathimerini.gr